Genialne!
I proste w wykonaniu!
🙂
Składniki:
2 banany
mąka ryżowa ( 2 łyżki )
Jajko (lub zastępczo skrobia kukurydziana, bądź ziemniaczana 1spora łyżka)
migdały mielone (3/4 szklanki)
proszek do pieczenia eko (1płaska łyżeczka)
ksylitol (2 łyżki płaskie) (ewentualnie stewia – dwie szczypty)
kilka szczypt cynamonu
Banany zmiksuj z mąką i jajem (lub zastępczymi mąkami) oraz ksylitolem.
Domieszaj zmielone migdały i cynamon.
Małe foremki na babeczki wysmaruj klarowanym masłem bądź innym szlachetnym tłuszczem i posyp np płatkami z amarantusa (bułka tarta bądź otręby żytnie mogą być dla “glutenowych”)
Foremnki wypełnij masą, zostawiając 1 cm od gory.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 170st, do tzw “szuchego patyczka”.
W naszym przypadku było to 50 minut.
Polej babeczki ciemną czekoladą i posyp mielonymi migdałami.
(przepis na czekoladę bez czekolady znajdziesz tutaj
 (nie dodawaj doń kaszy by łatwiej zastygła na babeczkach oraz by osiągnąć bardziej wytrawny smak).
Smacznego!
🙂
Przepis zaczerpnęłam z tej rewelacyjnej strony i oczywiście dostosowałam do naszych dietetycznych potrzeb: przepis oryginalny
🙂

13 thoughts on “OBŁĘDNE BABECZKI BANANOWO-MIGDAŁOWE z CZEKOLADĄ dla alergika, bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe :)”

  1. Postanowiłam wypróbować jako opcję śniadaniową dla mojego grymaszącego 3 latka. Odmówił juz jedzenia owsianki, placuszków itp. Zamiast mąki ryżowej, użyłam kokosowej. Babeczki sa nawet smaczne ale bardzo “ciężkie”. Mój synek zjadł zaledwie pół. Ja po zjedzeniu 2 czułam je przez wiele godzin.
    Bazą są migdały, wiec to zapewne z tego powodu. Czy znacie modyfikacje aby wypiek był trochę lżejszy?

  2. Witam, mam pytanie czy mąkę ryżową można zastąpić inną mąką? Ten blog jest świetny!!W końcu znalazłam super smakołyki dla moich dzieciaków alergików i dla mnie karmiącej alergika!!Dięki

  3. zrobiłam z 1,5 porcji ciasto bananowe w małej keksówce… Boskie! Twój blog to dla mnie objawienie, od tygodnia mam dziecko na diecie bezmlecznej bezglutenowej i bezjajecznej a na dodatek bez cytrusów. I kombinuę co by tu jeść by było smaczne…

  4. Jeeej! Babeczki są faktycznie obłędne 😀 Długo się przymierzałam do wypróbowania i podchodziłam do przepisu z pewnym dystansem, bo skład wydaje się zbyt superowy i doszukiwałam się haczyka 😉 Ale wyszły świetne – 7 średnich babeczek, z mąką ziemniaczaną zamiast jaja. Nawet chyba cukru nie dam następnym razem, myślę, że dla mnie bananowa słodycz by wystarczyła 🙂
    Pozdrawiam!

  5. Nie próbowałam, nie powiem na 100% co z tego wyniknie, ale polecam wypróbować. Mąki glutenowe są łatwiejsze w obsłudze więc powinno być ok. 🙂 Pozdrawiam! :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.