Data/Czas
Date(s) - 06/04/2020 - 27/04/2020
19:00 - 20:15
Tagi
bez cukru, bez nabiału, bezglutenowe, kasza jaglana, smakoterapia książka, warsztaty
Kochani, ponieważ wszystkie nasze najbliższe warsztaty zostały na razie odwołane albo wiszą w oczekiwaniu na rozwój wydarzeń (prawdopodobnie zostaną przeniesione), ruszam z projektem internetowym.
Zalety? Wszystko to czego potrzebujesz żeby spotkać się ze mną to internet i komputer lub telefon komórkowy. Nie musisz wychodzić z domu, ruszać w drogę z innego miasta albo szukać noclegu (warsztatowicze z najodleglejszej części świata przylecieli do mnie do Wwy, nie tylko ze Szczecina, Krakowa czy Trójmiasta, ale z nawet Chalkidiki! ?). Nie musisz w żaden specjalny sposób przygotować się do tego spotkania. Koszt takiego warsztatu jest również znacząco niższy.
Wady? Nie uściśniemy się jak zwykle w realu! Nie dotkniemy, nie poczujemy, nie ugotujemy wspólnie i nie zasiądziemy do naszego stołu, ale nadal możemy się słyszeć, widzieć, inspirować i być razem!
Jak to wszystko będzie wyglądać i co dla Was wstępnie zaplanowałam? Zobaczcie sami:
ŻYJ I JEDZ ZDROWO
warsztaty Matki Smakoterapii
Z miłości do dziecka dzieją się w życiu matki niesamowite rzeczy! Bo któż by pomyślał, że z wyzwania jakim było gotowanie dla wybrednego alergika zrodzi się tyle pomysłów na przepyszne i zdrowe potrawy roślinne? Że jedzenie sezonowe, a więc i niedrogie, w rytmie slow, może być tak różnorodne, kolorowe i apetyczne? Zrodzi się potrzeba edukacji żywieniowej i szereg warsztatów, które będą się odbywać w całej Polsce a czasem też za granicą? Zapraszam na cykl warsztatów Smakoterapii – Wiosna 2020!
„Żyj i jedz zdrowo” – co to oznacza z perspektywy współwystępujących obecnie teorii?
Do zmiany zawsze niezbędna jest wiedza. Jak się odnaleźć w naszych czasach, w gąszczu wykluczających się nurtów i koncepcji dotyczącej zdrowego stylu życia, odżywiania, profilaktyki zdrowia czy leczenia chorób?
Porozmawiamy również o praktycznych aspektach prowadzenia zdrowej kuchni. O tym skąd brać produkty zdrowe i naturalne, w czym i jak gotować (a może nie gotować wcale?) oraz o tym z czym przyjdziecie do naszej wspólnej przestrzeni.
W programie to o co pytacie najczęściej, ale lista zagadnień zawsze jest żywa.
1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.
2. Alergie i nietolerancje – jak to ugryźć? Z doświadczeń Matki „Alergika”.
3. Profilaktyka zdrowia – jak to robimy że nie chorujemy?
Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia – termika produktów), ajurweda – założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka Smako do ajulekarza. 😉 Elementy ziołolecznictwa i aromaterapii.
4. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (mleka), cukru i glutenu, kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików.
5. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci.
6. Pomocne inicjatywy, kontakty.
A w praktyce?
1. zachęcę Was do gotowanie kaszy jaglanej – opowiem krótko o jej roli w diecie
2. opowiem jak robię chlebek jaglany z suszonymi pomidorami
3. lub chlebek gryczany z rozmarynem
4. ulubiony wiosenny twarożek wegański z warzywami
5. albo niezwykłą zupę z dzikich roślin które znajdziesz na każdym spacerze
6. dlaczego warto kisić wiele produktów i o tym jak to zrobić dobrze
7. dlaczego warto zbierać i jeść dzikie rośliny jadalne, pospolite chwasty i co z nich przyrządzić?
8. dlaczego warto kiełkować rośliny i jak to zrobić prawidłowo?
I wiele innych podpowiedzi z praktyki Matki Smakoterapii
O Smakoterapii:
Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.
Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę „Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja „Smakoterapia 2”, natomiast w 2019 roku – Smakoterapia 3 – Spiżarnia.
JAK SIĘ ZAPISAĆ NA WARSZTATY?
Kliknij w link i wypełnij formularz. Opłać zajęcia w przeciągu 24 godzin i czekaj na mail zwrotny ode mnie.
Klik!
ZDROWE ODŻYWIANIE NA WIOSNĘ – IWONA ZASUWA
4 terminy godz.19
Wypełniając powyższy formularz zgłaszasz się na cykl warsztatów zdrowego odżywiania w grupie Smakoterapia i Dobrostan.
Na podany przez Ciebie adres mailowy wyślę zaproszenie do pokoju spotkań, który zostanie otwarty o godz. 18.50 dnia 06.04.2020 (poniedziałek)
Pierwsze spotkanie jest BEZPŁATNE, zapoznawcze, potrwa ok pół godziny, spotkamy się na nim by się usłyszeć i zobaczyć, sprawdzić jak działa nam pokój zoom, dowiedzieć co nas czeka przez najbliższe tygodnie spotkań. Opowiem Wam trochę o swoim doświadczeniu i o tym jakie obszary wiedzy będziemy eksplorować na kolejnych spotkaniach.
DATY I GODZINY SPOTKAŃ:
06.04.2020 (poniedziałek) godz.19 (bezpłatne) cz.1 zaczynamy! Plan spotkań, zakresy wiedzy
16.04.2020 (czwartek) godz.19 zdrowe odżywianie cz.2 – podstawowe zasady w oparciu o dietetykę holistyczną (świadome odżywianie, tcm, ajurweda, ziołolecznictwo, aromaterapia), przegląd pomocnych książek.
20.04.2020 (poniedziałek) godz.19 zdrowe odżywianie na wiosnę cz.3
27.04.2020 (poniedziałek) godz.19 zdrowe odżywianie na wiosnę cz.4
KOSZT CAŁEGO CYKLU SPOTKAŃ to 115 zł (35 za 1 spotkanie + jedno BEZPŁATNIE). Jeśli chcesz wziąć udział w pojedynczym spotkaniu jego koszt wyniesie 49zł. Jeżeli podane kwoty są dla Ciebie zbyt wysokie, napisz do mnie, może uda się nam osiągnąć kompromis.
Wpłata za warsztaty bezpośrednio po zgłoszeniu zapewni Ci miejsce w grupie
(nr konta znajdziesz w formularzu KLIK!
Ilość miejsc jest ograniczona.
Aby wejść do pokoju zainstaluj proszę na swoim komputerze lub telefonie aplikację ZOOM ze strony https://zoom.us/, wtedy po kliknięciu za link w zaproszeniu zostaniesz bezpośrednio przekierowany/a do spotkania.
Zadbaj proszę o to abyś podczas spotkania miał/miała czas i przestrzeń tylko dla siebie np. wyłącz telefon, powiedz domownikom, że przez minimum godzinę będziesz dla nich niedostępny/a, usiądź wygodnie, przygotuj coś do picia, kartkę i długopis, jesli chcesz coś czasem zanotować. To wszystko!
Do zobaczenia!
Iw – Matka Smakoterapia