Data/Czas
Date(s) - 31/12/2024
00:00
Tagi
warsztaty, warsztaty online
„Niezależnie od tego kto był ojcem choroby – matką była zła dieta.”
ZAPRASZAM NA WARSZTATY: ZDROWY UKŁAD POKARMOWY- GRUPA ONLINE 27-30.08
CHODŹMY RAZEM DO KUCHNI. Porozmawiajmy o tym co najważniejsze. O zdrowiu.
Zapisz się w formularzu: KLIK!
W medycynie Wschodu czynności układu pokarmowego zawierają się głównie w pojęciu obiegu czynnościowego Żołądka i Śledziony (Trzustki).
Oba te układy są ze sobą powiązane, utożsamiane ze Środkowym Ogrzewaczem, naszym Centrum, oraz elementem Ziemi wokół którego zawieszone są pozostałe przemiany: Ognia, Wody, Drzewa i Metalu.
- Co to oznacza w praktyce?
Nie mamy szans zdrowieć z jakiejkolwiek jednostki chorobowej nie dbając o układ pokarmowy, jakość pożywienia, trawienie, wchłanianie.
Nie da się być witalnym jedząc byle jak, byle kiedy i byle gdzie.
Niemożliwe jest budowanie zdrowia, profilaktyka zdrowia przy jednoczesnym ignorowaniu tego co kładziemy codziennie na swoim talerzu.Od tego co jesz, jak jesz i kiedy jesz zależy to jak się czujesz, jak śpisz, jak myślisz, jakie masz podejście do życia, jaki nastrój, ile energii, ile witalności, pomysłów i sił na ich realizację.
Czy wiesz że zaburzony obieg czynnościowy Śledziony (Trzustki) to skłonność do nadmiarowego myślenia, zamartwiania się i dzielenia włosa na czworo? Brzmi znajomo? Umysł którego nie można nocą wyłączyć by przestał nękać problemami życia codziennego i dał wreszcie odpocząć?
Czy wiesz że niedobór Qi Śledziony może się manifestować w postaci krwawień z nosa, pękaniem naczynek włosowatych na twarzy lub ich rozszerzeniem, podatnością na siniaki i żylaki, problemami miesiączkowymi?
Czy wiesz że ogień Żołądka to często nieprzyjemny zapach z ust, bóle głowy, zębów, czy krwawiące dziąsła i wiele innych?
Co z tym robić?
Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć.Jeśli chcesz znać klucz do samego siebie, inwestuj w wiedzę i praktykę. Poznawaj nauki wielkich mistrzów sprzed kilku tysięcy lat, podpowiedzi i naukę która przetrwała dzięki swej niezwykłej skuteczności. W roku 2019 Światowa Organizacja Zdrowia uznała Medycynę Chińską za pełnoprawny system medyczny. Zapraszam Cię na szybki kurs online,
na którym dowiesz więcej o układzie pokarmowym z perspektywy dietetyki zachodniej oraz z perspektywy Medycyny Chińskiej. Dowiesz się jak holistycznie wesprzeć układ pokarmowy, jak zadbać o siebie w teorii i w praktyce.
Co robić kiedy pojawiają się nagłe dolegliwości oraz jak zadbać o siebie w przypadku problematycznych stanów przewlekłych.
Zapisz się w formularzu: Kliknij tu!
- Dowiesz się co łączy układ pokarmowy i Serce
- Jaki wpływ ma odżywianie na Płuca
- Co ma wspólnego wg TCM Watroba ze Śledzioną (Trzustka)
- W jaki sposób powiązane są z trawieniem Nerki.
- Porozmawiamy o mikrobiocie jelitowej i dysbiozie
- Pokażę Ci meridiany odpowiadające Żoładkowi i Śledzionie (Trzustce)
- Sprawdzimy jakiego rodzaju patologie związane są z układem pokarmowym w TCM i co z nimi zrobić tak by rozwiązać zagadki przyczyn problemów trawiennych zamiast traktować problemy zdrowotne objawowo.
- Poznasz zioła i mieszanki ziołowe które zawsze warto mieć pod ręką i takie które przydadzą się na specjalne okazje.
- Zobaczysz jak głębokie konsekwencje może mieć zaniedbanie własnego odżywiania i zmobilizujesz się do zmian.
- Zobaczysz jak wiele benefitów przynosi dbanie o siebie i zmobilizujesz się do zmian
Dlaczego warto zadbać o układ pokarmowy?
- Wsparcie trawienia i przyswajania: świadomość co jeść, kiedy, w jakiej ilości, co służy akurat Tobie – może przyczynić się znacząco do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego i lepszego odżywienia ciała na poziomie fizycznym, co ma bezpośrednie przełożenie na samopoczucie, witalność, poziom energii, stopień regeneracji i sen oraz jasność myślenia i lepsze panowanie nad emocjami.
- Zgodność z rytmem przyrody: TCM kieruje się zasadą harmonii z cyklami natury, a element ziemi to centrum. Dojo reprezentowane przez element Ziemi jest okresem przejściowym między porami roku – co oznacza że podczas zmiany potrzebujemy szczególnie zadbać – wsparcie układu pokarmowego i musimy wiedzieć jak to zrobić.
- Zbalansowanie Energii: prawidłowo pracujący układ pokarmowy pomaga zrównoważyć przepływ Qi, usuwając blokady energetyczne i przywracając harmonię.
- Poprawa Samopoczucia: dobrze odżywiony organizm to lepsze samopoczucie, więcej energii i jasność umysłu.
DATY I GODZINY spotkań na żywo online:
27.08.2024 (wtorek) godz. 19.30 teoria
28.08.2024 (środa) godz. 19.30 teoria
29.08.2024 (czwartek) godz. 19.30 teoria
- WARSZTATY ONLINE – 27-04.09.2024 – 4 webinary na żywo, dostęp do treści do końca roku 2024
- WARSZTATY WYJAZDOWE – 23-25.08.2024 – napisz do mnie jeśli Cię interesują: warsztaty@smakoterapia.pl
- teorię – niezwykle przydatną i praktyczną wiedzę z zakresu TCM
- listę produktów zalecanych i niezalecanych
- listę użytecznych przepisów, a osoby decydujące się na warsztat wyjazdowy – jedną z książek Smakoterapii (1-5)
- kod rabatowy na zakupy w sklepie z eko żywnością (online)
- kod rabatowy na zioła stosowane w TCM
- kod rabatowy na narzędzia wspomagające stosowane w TCM
- lista polecanych terapeutów TCM i nie tylkO
- dostęp do spotkań online na żywo (4 webinary) a każde z nich zostanie zapisane tak, by można do niego wracać (masz na to czas aż do końca roku mce). Po tym okresie grupa zostanie zarchiwizowana.
tytułem: układ pokarmowy online + imię i nazwisko (nick z fb – jeśli jest inny niż Twoje nazwisko)
Do zobaczenia!
Iwona Zasuwa – Smakoterapia
ZNIŻKI I PROMOCJE:
*Dla osób powtarzających detoks Smakoterapii online – zniżka do 325 zł
* Uwaga, w wyniku okoliczności niezależnych od organizatora, warsztaty mogą zostać odwołane.
* Jeśli Twoim poważnym problemem są finanse – napisz do mnie. Jedna z osób wybranych będzie mogła odbyć warsztat w zmniejszonych kosztach.
Iwona Zasuwa – Smakoterapia
wokalistka, pedagożka, dietetyczka TCM, dietetyczka mgr (w trakcie studiów), odwieczna studentka zielarstwa (aktualnie z perspektywy TCM), homeopatka, aromaterapeutka. Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 25 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.
Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę “Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja “Smakoterapia 2”, natomiast w 2019 roku – Smakoterapia 3 – Spiżarnia, następnie Smakoterapia na wynos, oraz Smakoterapia – Żyj i jedz zdrowo, odporność na talerzu.
katarzyna.stoszko@interia.pl
Zapraszam do zapisu w formularzu warsztatowym i opłaty. Zaczynamy jutro!