Zawsze powtarzam, że zupy to nasze DOBRO NARODOWE! Smaczne, esencjonalne, sycące, są doskonałym pokarmem dla nas w tej strefie klimatycznej. Jesień, zima i wiosna to stosunkowo najbardziej chłodne pory roku, podczas których w świetle medycyny chińskiej warto zwrócić szczególną uwagę na wsparcie ognia trawiennego między innymi za pomocą ciepłych posiłków, które wspierają Yang, są lżej strawne, odżywcze, budujące płyny i oczywiście smaczne.
Składniki:
- Kalarepa – 3 szt
- Ziemniaki 4 szt
- Korzeń pietruszki, marchwi po 2 szt
- Korzeń selera – połówka
- Cebula biała 2 szt
- Por 1 szt
- Migdały blanszowane lub nerkowce lub śmietana veg lub zwykła (100ml)
- Ziele angielskie i liść laurowy po 3 szt
- Majeranek – 1 łyżka
- Masło klarowane lub oliwa lub inny zdrowy tłuszcz 3 łyżki
- Zielenina do posypania
- Jajka ugotowane na półmiękko – opcjonalnie
- Chrzan dobrej jakości – opcjonalnie – 1 łyżka
- Ocet jabłkowy – 1 łyżka lub do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyj i obierz. Włóż do wody w całości korzeń marchwi, selera i pietruszki, ziemniaki i kalarepkę przetnij na połówki, cebulę oraz pora dodaj w całości. Posól, dodaj ziele i liść oraz majeranek i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij z wywaru i zmiksuj z odrobiną wody na krem 1 ziemniaka, cebulę, pora, korzeń pietruszki, selera oraz kalarepkę z dodatkiem migdałów (lub nerkowców, albo wybranej śmietanki). Pozostałe warzywa (marchew, ziemniaki) pokrój w kostkę i włóż do zupy. Dolej zmiksowane warzywa, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, octem jabłkowym i chrzanem. Podawaj z zieleniną (np zielona pietruszka), opcjonalnie z jajkami (najlepiej ugotowanymi na półmiękko).
Smacznego!