Moje nowe odkrycie – rzemieślniczne tofu na zakwasie, zmieniło całkowicie moje zdanie na temat dań z jego dodatkiem. Kiedy okazało się, że to czego do tej pory próbowałam, niewiele ma wspólnego z tradycyjnym wyrobem wschodnim, bo jest wytworem masowej produkcji żywności, czyli tofu przemysłowym, wszystko mi się rozjaśniło! Historia tofu zasługuje na osobny wpis, a zamieszczę go z pewnością na stronie https://smakotofu.pl/ gdzie możesz zamówić to cudo i sam/a się przekonać, że to w jaki sposób powstaje Twoje jedzenie – robi różnicę.

Tymczasem zapraszam na wypróbowanie przepisu z azjatycką duszą.
Koniecznie użyj do niego SmakoTofu!
Nie odpowiadam za wrażenia wynikłe z użycia do tej receptury tofu przemysłowego. Smakotofu samo w sobie jest już wybitne! Ma niezwykłą konsystencję, delikatny smak i … jak mawiają dzieci znajomych, nie śmierdzi! (OMG). Ja, antyfanka tofu, doskonale rozumiem te dzieciaki. Po prostu co czego próbowaliśmy do tej pory to nie tofu! To erzac!
Ale do rzeczy!

SKŁADNIKI:

  • SmakoTofu – naturalne lub wędzone – 1 kostka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku (posiekany drobno)
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub chili w proszku (dla fanów smaku ostrego)

WYKONANIE:

Wszystkie składniki włóż do miseczki i połącz za pomocą trzepaczki
Tofu pokrój w plastry o grubości ok 0,5cm, lub w grubszą kostkę.
Marynuj tofu przez jak najdłuższy czas, od pół godziny do kilku godzin (np zostaw na noc)
Podawaj na surowo, jako wkład do kanapki lub podsmaż z dodatkiem marynaty (też możesz użyć do kanapki). Podawaj z dowolnymi warzywami na ciepło lub na zimno. Mogą to być duszone warzywa (brokuły, papryka, kalafior, cebulka) koniecznie posypane kolendrą, może to być kasza jaglana lub ryż z kurkumą i sosem sojowym. Wyobraźnia i Twój smak niech będą Twoim doradcą.

Wskazówki:

Marynowane kostki tofu warto mieszać, najlepiej potrząsając miską. Jest zbyt delikatne na mieszanie metalową łyżką.

2 thoughts on “SMAKOTOFU – PRAWDOPODOBNIE NAJLEPISZE TOFU NA ŚWIECIE!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.