Uwielbiam cię lato! W postaci chłodnika na młodej botwinie, przede wszystkim! ????Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść nabiału, nie ma problemu. Ten niezwykłej urody i przesmaczny chłodnik zrobiłam na migdałach bez skórki. Coś genialnego! Przepis możesz znać np z mojej drugiej książki, dziś zostawiam go dla tych, którzy go jeszcze nie znają albo chętnie go sobie przypomną. W końcu nadszedł czas na chłodniki!

Do pewnego momentu byłam samotnym chłodnikożercą w swoim domu.
Przyszedł taki moment, że również moje dziecię przekonało się do letniej porcyjki warzyw utopionej w pysznym „jogurcie migdałowym na szybko”.
Spróbujcie koniecznie!

Ten piękny kolor chłodnik zawdzięcza młodym, pysznym, burgundowym buraczkom. Czyż nie piękny?

Składniki (na 2 litry zupy):

  • migdały bez skórki 150 gramów
  • sok z 1 cytryny (do smaku)
  • botwina 1 duży pęczek
  • dymka 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • ogórki świeże, spore 3 szt.
  • rzodkiewka 1 mały pęczek
  • lubczyk świeży (opcjonalnie) 2 gałązki
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet jabłkowy – kilka łyżek – do smaku
  • woda 1,5L
  • sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Migdały zalej wodą na noc, odcedź, przepłucz, dodaj świeżą wodę, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i zmiksuj na gładko. Botwinkę poszatkuj, ugotuj w niewielkiej ilości wody (około 1 szklanki) do miękkości buraczków, dodaj ocet jabłkowy. Ostudź. Posiekaj warzywa i zieleninę, wrzuć do ugotowanej botwinki, zalej migdałowym płynem i dopraw do smaku (solą, pieprzem, octem jabłkowym).
Podawaj dobrze schłodzony.

cof

Możesz do chłodnika dodać zakwas buraczany w ilości 1 szklanki zamiast octu jabłkowego. Zupa będzie doskonała i pełna probiotycznych bakterii z zakwasu.

Smacznego!

5 thoughts on “Chłodnik z botwinki – prawie tradycyjny”

  1. Świetny przepis! Od dawna chłodnik chodził mi po głowie, a teraz to po prostu muszę go zrobić :). Na szczęście większość składników mam w domu, więc pójdzie gładko. Na zdjęciach prezentuje się przepysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.