Sezon na cytrusy w zimie 😉 to coś,
co powinniśmy całkowicie zignorować w naszej strefie klimatycznej.
co powinniśmy całkowicie zignorować w naszej strefie klimatycznej.
ALE 😉
kiedy już dorwiemy się do pachnących, ekologicznych owoców prosto ze słonecznej Sycylii
(najlepiej przygotowanych na ciepło, nie ukrywam, w postaci flanu, pysznych konfitur bez cukru, w zimowej, aromatycznej herbacie… ;)),
kiedy już dorwiemy się do pachnących, ekologicznych owoców prosto ze słonecznej Sycylii
(najlepiej przygotowanych na ciepło, nie ukrywam, w postaci flanu, pysznych konfitur bez cukru, w zimowej, aromatycznej herbacie… ;)),
warto pamiętać o „ocaleniu” tego co zazwyczaj wyrzucamy: skórek z pomarańczy i cytryn.
Jeśli są eko, możemy być pewni, że po zabezpieczeniu ich przed psuciem, będą cudownym, aromatycznym dodatkiem do naszych domowych słodkości.
*ozdabiają i aromatyzują domowe czekoladki
*świetnie smakują w domowym mascarpone z nerkowca
*idealne do ciasta czekoladowego bezbezbez
*smaczne roślinne mleko „pomarańczowe”
*pyszne w ciasteczkach migdałowych
*świetne jako dodatek do białych „biszkoptów” bez mąki i cukru
*świetne jako dodatek do białych „biszkoptów” bez mąki i cukru
* i tak daaaleeeeej…. 🙂
Składniki:
skórki pomarańczowe (2 szklanki, z wyciętym albedo – białą warstwą)
ksylitol 3/4 szklanki
woda
Wykonanie:
Skórki pomarańczowe kroimy w paski, odcinamy albedo. W garnuszku zagotowujemy wodę (1 szklanka) z ksylitolem. Mieszamy. Dodajemy do roztworu skórki i redukujemy na wolnym ogniu płyn, mieszając całość drewnianą łyżką. Kiedy woda się maksymalnie zredukuje, wyjmujemy skórki na talerz i studzimy. Skórki po wystygnięciu pokryją się delikatnym, białym nalotem ksylitolu, będą twarde i chrupiące. przechowujemy je słoju lub papierowej torbie.
Używamy do napojów, ciast, wegańskiego mascarpone lub do innych dań „lubiących” cytrusowe aromaty.
Gotowe!
Ciao!
🙂