Sezon na cytrusy w zimie 馃槈 to co艣,
co powinni艣my ca艂kowicie zignorowa膰 w naszej strefie klimatycznej. 
ALE 馃槈
kiedy ju偶 dorwiemy si臋 do pachn膮cych, ekologicznych owoc贸w prosto ze s艂onecznej Sycylii
(najlepiej przygotowanych na ciep艂o, nie ukrywam, w postaci flanu, pysznych konfitur bez cukru, w zimowej, aromatycznej herbacie… ;)), 
warto pami臋ta膰 o “ocaleniu” tego co zazwyczaj wyrzucamy: sk贸rek z pomara艅czy i cytryn.
Je艣li s膮 eko, mo偶emy by膰 pewni, 偶e po zabezpieczeniu ich przed psuciem, b臋d膮 cudownym,  aromatycznym dodatkiem do naszych domowych s艂odko艣ci.

*ozdabiaj膮 i aromatyzuj膮 domowe czekoladki
*艣wietnie smakuj膮 w domowym mascarpone z nerkowca
*idealne do ciasta czekoladowego bezbezbez
*smaczne ro艣linne mleko “pomara艅czowe”
*pyszne w ciasteczkach migda艂owych
*艣wietne jako dodatek do bia艂ych “biszkopt贸w” bez m膮ki i cukru
* i tak daaaleeeeej…. 馃檪
Sk艂adniki:
sk贸rki pomara艅czowe (2 szklanki, z wyci臋tym albedo – bia艂膮 warstw膮)
ksylitol 3/4 szklanki
woda
Wykonanie:
Sk贸rki pomara艅czowe kroimy w paski, odcinamy albedo. W garnuszku zagotowujemy wod臋 (1 szklanka) z ksylitolem. Mieszamy. Dodajemy do roztworu sk贸rki i redukujemy na wolnym ogniu p艂yn, mieszaj膮c ca艂o艣膰 drewnian膮 艂y偶k膮. Kiedy woda si臋 maksymalnie zredukuje, wyjmujemy sk贸rki na talerz i studzimy. Sk贸rki po wystygni臋ciu pokryj膮 si臋 delikatnym, bia艂ym nalotem ksylitolu, b臋d膮 twarde i chrupi膮ce. przechowujemy je s艂oju lub papierowej torbie.
U偶ywamy do napoj贸w, ciast, wega艅skiego mascarpone lub do innych da艅 “lubi膮cych” cytrusowe aromaty.
Gotowe!
Ciao!
馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.