Sezon na cytrusy w zimie 馃槈 to co艣,
co powinni艣my ca艂kowicie zignorowa膰 w naszej strefie klimatycznej. 
ALE 馃槈
kiedy ju偶 dorwiemy si臋 do pachn膮cych, ekologicznych owoc贸w prosto ze s艂onecznej Sycylii
(najlepiej przygotowanych na ciep艂o, nie ukrywam, w postaci flanu, pysznych konfitur bez cukru, w zimowej, aromatycznej herbacie… ;)), 
warto pami臋ta膰 o „ocaleniu” tego co zazwyczaj wyrzucamy: sk贸rek z pomara艅czy i cytryn.
Je艣li s膮 eko, mo偶emy by膰 pewni, 偶e po zabezpieczeniu ich przed psuciem, b臋d膮 cudownym,  aromatycznym dodatkiem do naszych domowych s艂odko艣ci.

*ozdabiaj膮 i aromatyzuj膮 domowe czekoladki
*艣wietnie smakuj膮 w domowym mascarpone z nerkowca
*idealne do ciasta czekoladowego bezbezbez
*smaczne ro艣linne mleko „pomara艅czowe”
*pyszne w ciasteczkach migda艂owych
*艣wietne jako dodatek do bia艂ych „biszkopt贸w” bez m膮ki i cukru
* i tak daaaleeeeej…. 馃檪
Sk艂adniki:
sk贸rki pomara艅czowe (2 szklanki, z wyci臋tym albedo – bia艂膮 warstw膮)
ksylitol 3/4 szklanki
woda
Wykonanie:
Sk贸rki pomara艅czowe kroimy w paski, odcinamy albedo. W garnuszku zagotowujemy wod臋 (1 szklanka) z ksylitolem. Mieszamy. Dodajemy do roztworu sk贸rki i redukujemy na wolnym ogniu p艂yn, mieszaj膮c ca艂o艣膰 drewnian膮 艂y偶k膮. Kiedy woda si臋 maksymalnie zredukuje, wyjmujemy sk贸rki na talerz i studzimy. Sk贸rki po wystygni臋ciu pokryj膮 si臋 delikatnym, bia艂ym nalotem ksylitolu, b臋d膮 twarde i chrupi膮ce. przechowujemy je s艂oju lub papierowej torbie.
U偶ywamy do napoj贸w, ciast, wega艅skiego mascarpone lub do innych da艅 „lubi膮cych” cytrusowe aromaty.
Gotowe!
Ciao!
馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.