Dobrze jest mieć zapasy w spiżarni.
Przydają się zawsze kiedy jeszcze nie możemy sięgnąć po świeże składniki.
A już bezwzględnie warto mieć zapasy wekowanych jagód saute.
Ich prozdrowotne właściwości trudno przecenić.
Czy wiecie, że w czasach kiedy nie znano jeszcze antybiotyków leczono nimi wszelkiego typu zakażenia i stany zapalne? Jagody mają właściwości ściągające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, neutralizują wolne rodniki i obniżają poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi, regulują działanie układu trawiennego zatem użycie ich jest stosowne zarówno przy biegunkach jak i zaparciach. Witaminy, pektyny, kwas foliowy, flawonoidy, potas, cynk, żelazo, mangan…
Przejdźmy już lepiej do degustacji, bowiem drugi składnik tego zdrowego i smacznego koktajlu, migdały, zasługują wcale nie na krótszą notkę pochwalną.
🙂
Składniki na szklankę napoju:
garść migdałów blanszowanych
2 -3 łyżki jagód lub „soku jagodowego” z przetworów saute
szklanka wody
daktyl (u nas jeden – u Was – do smaku)
Wykonanie:
Zmiksuj migdały z wodą i daktylem (-lami) w urządzeniu wysokoobrotowym.
Po uzyskaniu konsystencji mleka, dodaj jagody (lub soku) i zmiksuj krótko lub wymieszaj.
Jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, namocz migdały przynajmniej na 12 godzin, odlej i dodaj świeżej wody do miksowania. Namocz również daktyle a następnie zmiksuj wszystkie składniki razem i przelej przez sito do uzyskania w miarę jednorodnego mleka roślinnego.
Dalej postępuj jak wyżej.
Smacznego!
Ciao!
🙂