Inspiracją do stworzenia tego przepisu były trendy jakie można zaobserwować w książkach lekarzy: dr Collina Campbella (weganin) oraz dr o tym samym nazwisku: Natashy Campbell (przeciwniczki wegetarianizmu). Mimo różnic można dostrzec wiele zbliżonych trendów a pośród nich – kontrowersje wokół glutenu. Dr Natasha idzie dalej i na pewnym etapie leczenia swoich pacjentów, za podejrzane uważa większość węglowodanów złożonych. Idea: zastępowanie mąk migdałami!
Jednakowoż nie będziemy tak do końca grzecznie ich słuchać i do ciasteczek dodamy odrobinę… jaglanki. 😉
Zatem do dzieła! 
Kruche, słodkie ciasteczka, bez cukru, bez nabiału (opcjonalnie z jajami), 
ale… z dodatkiem mielonego surowego prosa.
Pięknie pachną, dobrze smakują i … błyskawicznie znikają.
Pierworodny je uwielbia! 
To najkrótsza recenzja. 😉
Ciasteczka w najjaśniejszym kolorze – na bazie migdałów bez skórki i jaj 
Składniki:
migdały bez skórki (350g) lub ze skórką, ale wówczas smak migdałowy będzie dominował w smaku a ciasto będzie ciemniejsze
kasza jaglana (ok 150g)
len złocisty (50g) i ok 150g wody / lub 2 jajka
2 cm wanilii lub skórka cytrynowa eko lub skórka pomarańczowa eko
ksylitol (50-70g lub do smaku)
Olej kokosowy ok 50g
Wykonanie:
1. Zmiel kaszę jaglaną (surową) na mąkę (thermomix: 30 sekund / obroty 10) i wyłóż na stolnicę. 
2. Zmiel len (w wersji wegańskiej) na mąkę (15s/obroty 10), dodaj migdały, skórki z wybranych cytrusów lub wanilię i ksylitol i zmiksuj razem (7-10sekund/obroty 10). 
3. Dołóż olej koksowy. 
4. Jeśli chcesz zrobić wersję z jajkiem, wrzuć teraz 2 jajka i zmiksuj całość (w wersji wegańskiej po zmiksowaniu “mąk”, dodaj ok 150 g wody). 
5. Wymieszaj całość (w thermomomixie ok 40 sekund/obroty 3-4). 
6. Wyjmij masę, wyłóż na mąkę jaglaną i delikatnie zagnieć. Masa ma być jednorodna i ma delikatnie kleić się do rąk. Kiedy zabierzesz się za lepienie ciasteczek, nasmaruj dłonie porządnie olejem kokosowym. Odrywaj po kawałku lepką masę, zroluj w dłoniach niewielką kulkę, rozpłaszcz w dłoni (max 0,5cm grubości) i połóż na nasmarowanym olejem papierze do pieczenia. 
7. Zapiekaj w temp. 160 stopni (termoobieg) przez 15-25 minut (uwaga! Łatwo się przypalają!). 
*Jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, kup mąkę migdałową, jaglaną i mielone siemię (w wersji wegańskiej), połącz je według przepisu powyżej, mieszając w misce (w wersji z jajkami – zmiksuj jajka na pianę i dołóż do suchych składników). Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i postępuj wedle powyższych wskazówek.

30 thoughts on “ZNAKOMITE CIASTECZKA BEZ MĄKI, CUKRU I MLEKA”

  1. Dzięki za zmarnowane składników, w tej twojej książce jest całkowicie inny przepis, nie ma jajek ani lnu,ilość oleju jest za mała!!

  2. Witam, ja mam pytanie, ktore zadalabym odnosnie kazdego przepisu: czym moge zastapic ksze jaglana? Tu, gdzie mieszkam, jej nie ma.. :(. Moze byc quinoa (komosa ryzowa), albo po prostu ryz razowy?

  3. Chyba wyprobuje ten przepis. Mam jednak pytanie: co zastosowac jako zamiennik migdałów? Moje dziecko jest na nie uczulone. Pozdrawiam.

  4. witam! mam pytanie troche z innej beczki..jaki jest Pani ulubiony i sprawfzony sklep z bio zywnoscia? ..ja w temacie zdrowej zywnisci dopieto raczkuje 🙂

  5. Zrobiłam godzinę temu. Mój dwuletni alergik zachwycony, jego wybredna 4-letnia siostra pożarła dwa ciacha, jedno po drugim. A ja zjadłam 3 i jestem równie zachwycona, jak dzieci. Zdrowa, sycąca przekąska. Dziękuję za przepis i proszę o więcej. Pozdrawiam, demeter

  6. o jakim urządzeniu wysokoobrotowym mówisz? Nie chcę żebyś robiła reklamę – ale czy możesz podać markę sprzętu, którego używasz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.