Jak tak dalej pójdzie sama rozsmakuję się w słodkościach… 😉
Jeśli jesteś moim gościem po raz pierwszy spieszę wyjaśnić, że nie przepadam za deserami, ciastami, słodkimi smakami. Jednak znajdziesz ich tutaj całe mnóstwo. Domowe żelki, babeczki, ciasta i ciastka. Ich adresatem jest mój mały synek, którego odżywiam bez cukru, bezmlecznie, ograniczając gluten (eliminuję pszenną mąkę). W efekcie nasze słodkości są bardzo zdrowe i nietuczące, pozbawione chemicznych dodatków. Mogą stanowić pełnowartościowe przekąski.
Zapraszamy do słodkiego stołu bez wyrzeczeń i liczenia kalorii.
Dziś nasze ostatnie marchewkowo-gryczane babeczki w nowej odsłonie.
Figowo-miętowej.
Na zdrowie!
🙂
Składniki:
  1. składniki oraz wykonanie ciasta tak jak w przypadku babeczek koko 
2. Krem figowy:
suszone figi (ekologiczne, nie kupuj owoców siarkowanych, są niezdrowe, ok 200g)
woda
szczypta kurkumy
plaster świeżego imbiru
3. świeże liście mięty
Wykonanie:
Przygotuj i upiecz babeczki wg —–> przepisu.
Ostudź. Przygotuj krem figowy. Suszone figi włóż do garnuszka, dodaj kurkumę i imbir, podlej wodą (tak by przykryła owoce max do połowy) i  gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu,  do momentu kiedy będą miękkie i łatwo poddadzą się miksowaniu (u mnie ok. 10 minut -zależy od miękkości fig). Następnie ostudź masę, usuń imbir i zmiksuj. Gęstym figowym kremem smaruj przekrojone babeczki  i przekładaj świeżymi liśćmi mięty.
Połącz połówki i podawaj.
Gotowe!
Smakowite połączenie naturalnych aromatów.
Balans między ciepłą figą a chłodzącą miętą – znakomity!
🙂
Smacznego!
Ciao!
🙂

0 thoughts on “ZDROWE BABECZKI FIGOWO-MIĘTOWE”

  1. ty Iw , geniusz jesteś w kuchni i nie tylko, bo zdjęcia tez genialne , ot co chciałam dziś z rana napisać:)
    Ja dziś chyba popełnię w końcu te babeczki marchwiowe i chyba ta wersję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.