Goście!
Dziś będą goście.
A wraz z nimi dylematy, czym ich podjąć,
tak by zjedli coś oryginalnego, smacznego i zdrowego.
tak by zjedli coś oryginalnego, smacznego i zdrowego.
Coś, co może skonsumować z nami Maleństwo z ograniczeniami dietetycznymi.
Bez cukru, bez nabiału, bez glutenu, z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Tak powstała kolejna odsłona „heretyckiej” panna cotty w uroczej odsłonie, z orzeźwiającym, chłodzącym cytatem z ananasa.
Uczta dla oczu i podniebienia.
Smacznego!
🙂
Składniki:
1. Panna Cotta
mleko kokosowe (puszka 400 ml, eko, bez konserwantów)
agar agar (2 łyżeczki)
syrop klonowy (jeśli mleczko będzie dla Ciebie za mało słodkie, 1-2 łyżki)
2. Frużelina jagodowa (przepis)
3. Żelki z ananasa (przepis)
Mięta do ozdoby
Wykonanie:
Mleczko kokosowe zagotuj z rondelku. Dodaj do smaku syrop, wsyp agar,
wymieszaj trzepaczką i pogotuj jeszcze chwilkę.
Zdejmij z ognia, przestudź. Wlej do foremek (najwygodniej do silikonowych) i pozostaw do zastygnięcia.
W międzyczasie przygotuj żelki z ananasa wg ww przepisu.
Umieść na talerzu trzy łyżki frużeliny jagodowej i delikatnie rozprowadź. Osadź na niej panna cottę kokosową, dodaj cytat z żelkowego ananasa i ozdobę z mięty.
Gotowe!
🙂
Smacznego.
Ciao!
🙂
Na ile porcji? 🙂
co przepis to cudo 🙂
Przystojnie apetyczny 😉
😉 Nam nie żal. Przecież to przyjemność! 😀
Dziękuję Basiu! 🙂 Uściski ślę!
Uściski! 🙂
Dziękuję bardzo za porcję przydatnych informacji!
Również pozdrawiam 🙂
mmmm aż żal jeść tak ładnie wygląda 🙂
Super pomysł, a do tego lekki i taki kuszący 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Iwona*
Whiness, dziękuję za miły komentarz. Rzeczywiście smakuje nieźle i jest to zdrowy deser. Polecam i pozdrawiam! 🙂
Dzięki Asieja. Wygląda trochę jak dziwne jajo sadzone, czyż nie? ;))))) Cmok! 🙂
Kochana jesteś, Margot. Uściski! :)))
Wspaniale! Magda, wanilię dodałam do fruzeliny jagodowej. Wypróbuj! Pyszności! Całusy ślę! :)))
naprawdę uczta.. dla mnie dla oczu :))
ja twoim gościom zazdroszczę i koniec kropka
buziaki
p.s Iwona nie dość ,że pysznie , zdrowo to jeszcze tak pięknie ,ach
Ja już Twoja Panna Cotte robiłam.. Pycha! A u mnie z musem malinowym. No i zauwazyłam, że wanilii nie dodałaś tym razem.
Świetnie wygląda. Lubię takie desery z frużeliną, a i panna cotta z mleka kokosowego musi być pyszna. 🙂
Julia, niestety chyba nie. Ma za to wiele innych zalet: jest źródłem wapnia i żelaza, działa korzystnie na płuca, wątrobę, zmniejsza stany zapalne zwłaszcza w obrębie serca i płuc, delikatnie przeczyszcza (usuwa z ciała toksyczne i radioaktywne odpady). Wspomaga trawienie i utratę masy ciała. Ale uwaga: wychładza! Pozdrawiam! 🙂
Zasadzam się na ten twój deserek już od jakiegoś czasu i w końcu muszę zrobić! Wygląda jak zwykle bajecznie 🙂
PS. Iw, mam do Ciebie takie pytanie, czy wiesz może czy Agar-agar działa podobnie jak żelatyna wieprzowa (fu!) np. na maź stawową?