Wyjechać na wakacje marzeń i …
SIĘ NIE ZATRUĆ. ;)))
Czyż nie takie miewamy często marzenia?
Smutne to ale niestety prawdziwe. 
Nasze obawy potwierdzają nie tylko własne sensacje żołądkowe ale i “doniesienia prasowe”.
Ostatnie “naloty” sanepidu na nadmorskie jadłodajnie, restauracje i bary nie napawają optymizmem.
Cóż, zawsze pozostaje gotować samemu.
Jednak co wówczas kiedy i od gotowania chcielibyście odpocząć?
Wtedy trzeba znaleźć kogoś KTO GOTUJE rewelacyjnie, zdrowo, smacznie, bo to uwielbia a NIE MUSI i do tego mieszka w pięknym miejscu, na przykład w sielskiej wsi pod lasem w krainie maleńkich jezior… Do tego uprawia ogródek, którego dary chętnie Ci udostępni, pokaże miejsca “grzybowe” i ” jagodowe” w lesie, leśne dukty nad jeziorka, gospodarzy z kozą i kozimi serami, pasjonatów ryb i wędzenia….  a wszyscy z sercem na dłoni. Są tacy?
Ależ są! Szukajcie!
🙂
Jaja sadzone w leśnym aromacie.
Widok za sztachetkami – bezcenny!
Składniki:
jajka (po 1 na osobę)
kalarepka (1 szt)
kurki (garść)
inne grzyby leśne (koźlaki, maślaki itp)
por (1 szt.)
szczypiorek
masło klarowane lub olej nierafinowany
sól
pieprz
Wykonanie:
Pory i grzyby oczyść i pokrój. Por w krążki, grzyby w plasterki (kurki mogą być w całości).
Kalarepkę obierz i pokrój w solidną kostkę. Wrzuć wszytko na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, posól, podsmaż chwilkę, następnie podlej wodą i podduś do preferowanej przez Ciebie konsystencji kalarepki (my lubimy al dente). Podlewaj wodą tyle razy ile będzie to konieczne. Wbij jaja na warzywa z grzybami i przykryj. Duś chwilkę, do ścięcia się białka. Żółtko pozostaw płynne lub… tak jak lubisz. Posól, popieprz, posyp skrojonym szczypiorem.
Gotowe!
🙂
Jaja wiejskie od szczęśliwej kury ( 0,80 zł – 2 szt)
Kalarepa, szczypiorek, por (dary od gospodarzy)
oliwa własna
koszt dla 2 osób – 1,60 zł….
Błogość obcowania z naturą – bezcenna!
Smacznego!
Ciao!
🙂

0 thoughts on “WAKACYJNA JAJECZNICA z AROMATEM LASU”

  1. Hej, przedwczoraj koleżanka znalazła Twój blog, do dziś wie już o nim parę znajomych więcej 🙂

    przed chwilką skończyłam jajecznicę, przepyszna, dziwię się sama sobie że nigdy nie gotowałam kalarepy

    Aga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.