Oswajanie tofu trwa.
馃槈
W znakomitym towarzystwie intensywnie doprawionych warzyw.
Lubisz azjatyckie smaki? Nie boisz si臋 chili, czosnku i imbiru z any偶kow膮 nut膮 fenku艂a i posmakiem sezamu?
To danie jest dla Ciebie.
馃檪
Sk艂adniki:
pok – choi (ewentualnie kapusta peki艅ska)
fenku艂 („li艣cie”)
kalarepka
marchew
pietruszka korzeniowa
chili (wedle uznania i tolerancji „ostro艣ci”)
czosnek (2 z膮bki)
imbir (kilka plastr贸w)
tofu (p贸艂 kostki)
nierafinowany olej z pierwszego t艂oczenia (dowolny)
kolendra (li艣cie)
sos sojowy
olej sezamowy
Wykonanie:
Warzywa umyj. Li艣cie fenku艂a, imbir, czosnek i chili pokr贸j drobno i wrzu膰 na rozgrzany t艂uszcz. Marchew i pietruszk臋 „pokr贸j” za pomoc膮 obieraczki do warzyw na d艂ugie, w膮ziutkie paski. Pok choi pokr贸j w grube plastry, kalarepk臋 w ma艂膮 kosteczk臋. Dodaj do zawarto艣ci patelni (najpierw korzeniowe a po chwili pok choi (lub kapust臋 peki艅sk膮) i lekko podsma偶. Zsu艅 sk艂adniki na jedn膮 stron臋 patelni a w powsta艂ym miejscu zgrilluj na rumiano, pokrojone w kostk臋  i skropione sosem sojowym, tofu. Teraz wymieszaj ca艂o艣膰, dodaj sosu sojowego i oleju sezamowego do smaku, wsyp pokrojon膮 drobno kolendr臋 i gotowe!
馃檪

Mo偶esz podawa膰 z ry偶em, makaronem ry偶owym lub sojowym.

U nas doskonale sprawdzi艂y si臋 w towarzystwie bobu,
szparag贸w z pikantnym sosem z tofu, rukol膮 i pomidorkiem koktajlowym.

Ciao!
馃檪

0 thoughts on “WARZYWA ORIENTALNE z GRILLOWANYM TOFU – czosnkowo-imbirowo-sezamowe”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.