Pachnie w ca艂ym ogrodzie!
Co rok, co maj, co kraj to obyczaj, co zagroda to zwyczaj… 馃槈
Wszyscy czekamy na ten moment.
Kwiaty akacji kwitn膮 tylko przez kr贸tk膮 chwil臋.
A po nich zostaje ogr贸d pe艂en bielu艣kich p艂atk贸w…
i wspomnienie zapachu, smaku na ca艂y rok.
馃檪

Ta wersja na legumin臋 jest zdrowsza dla ka偶dego. Nie zawiera bowiem glutenu, kt贸ry u偶ywany codziennie nie s艂u偶y zdrowiu, nie zawiera cukru (z艂o oczywiste ;)), nabia艂u (warto go przynajmniej nie nadu偶ywa膰 a niekt贸rzy, jak ja, powinni zupe艂nie odstawi膰) i oczywi艣cie 偶adnych sztucznych dodatk贸w.

 

Sk艂adniki:
“ki艣cie” kwiat贸w akacji (najlepiej zbierane w lesie, nie przy drodze!)
mleko kokosowe lub ry偶owe, ok 100ml
m膮ka ry偶owa lub kukurydziana 3 艂y偶ki
m膮ka z quinoa 2 艂y偶ki (bardzo polecam ale mo偶na j膮 zast膮pi膰 kukurydzian膮 lub ry偶ow膮)
jajo lub skrobia ziemniaczana (lub inna) 1 艂y偶ka
ksylitol (lub syrop klonowy, do smaku, u mnie 1 艂y偶ka)
mas艂o klarowane (lub inny zdrowy, nierafinowany olej do sma偶enia, np kokosowy)
wanilia naturalna

Wykonanie:
Wymieszaj mleko z m膮kami i ksyitolem. Je艣li u偶yjesz mleczka ry偶owego, kt贸re ma rzadsz膮 konsystencj臋, dodaj troch臋 wi臋cej m膮ki by ciasto mia艂o konsystencj臋 g臋stej 艣mietanki (nie za g臋stej bo b臋dziemy w niej moczy膰 ki艣cie akacjowych kwiat贸w) oraz troch臋 wanilii. ciasto ma mleku kokosowym ma ob艂臋dny kokosowo-akacjowy smak i zapach.
Pycha! :)))

Do ciasta mo偶esz te偶 przemyci膰 1 jajo
(ja przemycam, bo chwilowo Male艅stwu jajka “nie wchodz膮” ;)).
Nie u偶ywaj w贸wczas skrobi.
Zanurzaj ga艂膮zki kwiat贸w w cie艣cie i sma偶 na z艂oty kolor.
Mo偶esz posypa膰 na talerzu ksylitolem, pola膰 syropem albo mleczkiem kokosowym.
Ale i bez tego s膮 s艂odkie i pachn膮 wiosn膮 w pe艂ni!
Smacznego!

Ciao!

0 thoughts on “KOKOSOWA LEGUMINA z KWIAT脫W AKACJI (ROBINII) – zdrowsza wersja”

  1. Uwielbiam! Ale ja te偶 skubi臋:) Po pierwsze mniejsze ryzyko alergii, a przy ogromnych ilo艣ciach jakie wcinamy, lepiej by膰 ostro偶nym. A po drugie moja rodzina nie przepada za szypu艂kami;)
    Pozdrawiam z Klubu Kwiato偶erc贸w!

  2. mam akacje 馃檪 i skorzystam z przepisu , tylko oskubie i do ciasta wrzuc臋 same p艂atki bo tak wole je艣膰 akacje
    Pi臋kne zdj臋cia

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.