Czekoladowe ciacho…
Marzenie każdego alergika-cierpiętnika. ;))
Po cóż cierpieć?
PRAWIE wszystko da się wykonać, zastąpić, wymyślić…
Dziś na “ruszt” wrzuciliśmy wilgotne, czekoladowe browne.
Po naszemu. Bez mąki, bez cukru, bez kakao, bezmlecznie.
Mrrrrrau… rozpływa się w ustach
🙂

Składniki:

buraki (ok 500g)
jajka (4 szt)
daktyle suszone (12 szt)
orzechy (dowolne, 50g)- można zastąpić mąką np. z prosa
migdały (100g) – można zastąpić mąką
ksylitol 3 łyżki
karob 4 łyżki
masło klarowane (uzyskane z kostki masła nieklarowanego 300 gramowej)
proszek do pieczenia (ekologiczny, 2 łyżeczki)

Wykonanie:
Buraczki ugotuj na parze lub upiecz. Ostudzone obierz ze skórki i zmiksuj. Orzechy i migdały zmiel na “grubą” makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Daktyle zmiel na masę. Masło sklaruj, dodaj doń karob i daktyle. Żółtka jaj utrzyj z ksylitolem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsyp mąkę migdałowo-orzechową, dodaj karobowe masło i wymieszaj. Delikatnie połącz z białkami i wylej na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piecz około 45 minut. Ciacho ma być “mokre” ze spieczonymi brzegami.
Krój dopiero po wystygnięciu.
Możesz podać z polewą z mleka kokosowego. 🙂
Ciao!

0 thoughts on “BURACZANE BROWNE dla alergika :)”

  1. Pyszne ciacho. Upiekłam mojemu małemu alergikowi, ale z kakao i na orkiszu, bo mamy alergię na orzeszki ziemne. Smak mu bardzo odpowiadał a to najważniejsze. Będę teraz próbowała innych przepisów, Otwiera się przed nami świat zdrowych “słodyczy”.
    Beata

  2. Mi wyszło bardzo bardzo tłuste (użyłam orzechów laskowych i migdałów), chyba dodałabym jeszcze dodatkowo trochę mąki jakiejś albo zmniejszyła ilość masła.

  3. Witam, w jakiej temperaturze piecze Pani to ciasto. Z termoobiegiem czy bez? Jutro chcę się za nie zabrać – wygląda pysznie. 🙂
    Kilka dni temu zrobiłam smakołyki z kaszą jaglana ( naleśniki, mus i krem czekoladowy) wyszło pysznie 🙂
    Super blog!
    Pozdrawiam

  4. Czytam właśnie Twojego bloga – mniam mniam 🙂
    Ciasto z burakami mnie fascynuje – nigdy by mi nie przyszło do głowy dodać właśnie buraki do ciasta.
    Czytam przepis po raz 4 lub 5 analizuję i nie mogę się doszukać, w którym momencie mam dołożyć buraki do ciasta. Fakt, że jestem dziś zmęczona i może po prostu mało uważna :(. Tak czy siak poproszę o podpowiedź.
    Dzięki
    P.S ptasie mleczko wygląda cudnie 🙂

  5. Kochana Iw, dziś zabieram się za pieczenie (na własne urodziny :). Nie mam karobu – czy mogę użyć takiej samej porcji kakao?
    Ps. Dotąd widziałam w sklepach jedynie karob w postaci melasy – nie takiego używasz, prawda>

  6. Zrobiłam to ciasto w niedzielę popołudniu, w poniedziałek zostało po nim tylko wspomnienie 🙂 Smakuje fantastycznie. Dziękuję!

  7. W sprawie wyciskary proszę o kontakt mailowy. Zesam niełuskany jest o niebo zdrowszy. Podobnie jak z nieoczyszczonym ziarnem. 🙂 Dziękuję i uściski ślę! 🙂

  8. Witam.mam pytanko.Jaka wyciskarke slimakowa posiadasz?my mamy Omegę 8006 i nawet po przemeleniu 5 krotnie nie uzyskujemy płynnej pasty,czuć drobinki sezamu.w sklepie można kupić sezam obrany nie obrany?który będzie lepszy?pozdrawiam.Super stronka!

  9. O rety! strasznie trudne pytanie… boję się ze nie za boardzo mogę pomogę. Zwykle nie mierzę ciasta więc nie pamiętam jaką miało wysokość… foremka jest w kształcie serca więc też trudna do przeliczenia. Ciasto mieściło się na dużym talerzu. Ilość składników podałam w przepisie. Proponuję zrobić próbę niedzielną przed świętem dziecięcia i wszystko będzie jasne. :))))) Pozdrawiam.

  10. witaj
    a ja mam pytanie z takich składników tzn z tej ilości na ile osób wychodzi ciasto? 🙂 przymierzam się do upieczenia dla mojej małej do przedszkola na urodzinki i nie wiem czy jedno wystarczy 🙂 🙂
    pozdrawiam

  11. dzis upieklam -no, no musialam pokombinowac bo nie mialam wszystkich skladnikow -jutro posmakuja kolezanki i wydadza opinie -mnie osobiscie bardzo smakuje:)

  12. ksylitol zastępuje cukier 1:1, czyli ilość cukru taka sama jak ksylitolu. Karob jest zastępnikiem kakao. Nie będzie “czekolady” z samego cukru brązowego. 😉 Czyli karob lub kakao, ksylitol lub cukier. 🙂 Pozdrawiam.

  13. Witam Ali,
    kremik kokosowy możesz zrobić tak jak ptasie mleczko (wpisz w wyszukiwarkę). Kiedy zastygnie będzie go można kroić. Jeśli ma być bardziej płynny zredukuj ilość agaru do 1/2 lub 1 łyzeczki. Będzie wówczas gęsty, kokosowy krem. Pozdrawiam.:)

  14. Ciacho pycha, ja podałam z malinami:)
    Mam pytanie jak zrobić polewę kokosową?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ali
    PS. Dziękuję za zdrowe i smaczne inspiracje kulinarne!

  15. Nie mam pojęcia… nie próbowałam takiej wersji. Można je zastąpić zdrowym, nierafinowanym olejem, np słonecznikowym, orzechowym… Można też spróbować jego ilość znacznie zredukować. Spróbowałabym dać 1/2-1/3 szklanki oleju. Ale gwarancji na wynik nie dam. ;)) Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.