Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 29/04/2019
17:30 - 22:00

Lokalizacja
Zmokła Kura Studio Kulinarne

Tagi
warsztaty


Z miłości do dziecka dzieją się w życiu matki niesamowite rzeczy! Bo któż by pomyślał, że z wyzwania jakim było gotowanie dla wybrednego alergika zrodzi się tyle pomysłów na przepyszne i zdrowe potrawy roślinne? Że jedzenie sezonowe, a więc i niedrogie, w rytmie slow, może być tak różnorodne, kolorowe i apetyczne?
Zapraszam na wspólne gotowanie i smakowanie prostych potraw roślinnych, bez cukru nabiału i glutenu.

„Żyj i jedz zdrowo” – co to oznacza z perspektywy współwystępujących teorii?

Do zmiany zawsze niezbędna jest wiedza. Jak się odnaleźć w naszych czasach, w gąszczu wykluczających się nurtów i koncepcji dotyczącej zdrowego stylu życia, odżywiania, profilaktyki zdrowia czy leczenia chorób?
Porozmawiamy również o praktycznych aspektach prowadzenia zdrowej kuchni. O tym skąd brać produkty zdrowe i naturalne, w czym i jak gotować (a może nie gotować wcale?) oraz o tym z czym przyjdziecie do naszej wspólnej przestrzeni.
W programie to o co pytacie najczęściej, ale lista zagadnień wciąż jest otwarta…

1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.
2. Nietolerancje czy alergie? Z doświadczeń Matki “Alergika”.
3. Jelito – źródło odporności i… drugi mózg?
4. Profilaktyka zdrowia – jak to robimy że nie chorujemy?
Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia – termika produktów)
Ajurweda – założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka Smako do ajulekarza. 😉
5. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (mleka), cukru i glutenu, kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików.
8. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci (ADHD, autyzm, ZA, “niegrzeczne dzieci”).
6. Coś z kuchni własnej: dlaczego kasza jaglana? (degustacja mleka jaglanego)
7. Pomocne inicjatywy, adresy, kontakty.

A w praktyce?

1. sposoby gotowania kaszy jaglanej – znaczenie i rola w diecie
2. chlebek jaglany z suszonymi pomidorami
3. chlebek gryczany z rozmarynem
4. bakłażan opiekany – najlepszy!
5. twarożek wegański z warzywami
6. niezwykła zupa ze zwykłej marchwi
7. bezglutenowe naleśniki
8. mleka roślinne – ulubione
9. czekolada bez czekolady
10. ciasteczka jaglane najprostsze

I wiele inspiracji z doświadczeń autorki przepisów.

O Smakoterapii:
Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.
Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę “Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja “Smakoterapia 2”. Kilka dni temu rozpoczęła się przedsprzedaż najnowszej książki Smakoterapii 3 – Spiżarni! Premiera 05.06.2019!

Koszt : 220
Ilość miejsc : 16
W cenie : wszystkie sprzęty i komponenty do wykonania dań, skrypt z przepisami, wiedza i praktyka! Rezerwacje : warsztaty@smakoterapia.pl
Zapraszamy!

Uwaga, ze względu na lokalną dostępność niektórych produktów menu może uleć zmianie.

Wyślij zgłoszenie na warsztat

Rodzaj biletu Cena Ilość miejsc
Bilet zwykły 220,00 PLN


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.