Gryczane szaleństwo trwa. 😉
Tym razem na słodko.
Bananowe placki z kurkumą,
bez glutenu, nabiału i cukru, wegańskie.
Całkiem smaczne!
Są bezpośrednią konsekwencją odkrycia niesamowitych właściwości niepalonej gryki
(patrz – przepis na naleśniki z gryki – klik!).
Smaczna, banalna w działaniach kuchennych i niezwykle inspirująca nasza swojska gryka!
Wkrótce kolejne przepisy.
🙂
Składniki:
kasza gryczana niepalona – 300g (namoczona min na noc)
banany (przejrzałe) 2 szt.
kurkuma – 1 płaska łyżeczka lub do smaku
dobry tluszcz do usmażenia pierwszych placków (np olej kokosowy)
Wykonanie:
Kaszę zalej na noc wodą (ok 2x więcej wody). Następnego dnia przepłucz i odlej wodę. Zmiksuj z bananami i ze świeżą wodą (wodę dolewaj stopniowo, aż do konsystencji typowo naleśnikowej – dość rzadkiej jeśli chcesz by placki były cieniutkie). Placki są dla nas wystarczająco słodkie jeśli dodamy banany o przebarwionej na brązowo skórce (najlepsze są banany w brązowe plamki!). 🙂
Usmaż placki na niezbyt gorącej patelni (u mnie na tłuszczu tylko pierwsza partia placków) i podawaj z czym lubisz.
Gotowe!
Smacznego!
🙂
Witam serdecznie! próbowałam dziś usmażyć te placki, ale strasznie się rozpadały i przywierały 🙁 i zastanawiam się co było nie tak, próbowałam je zmażyć na maśle klarowanym? może to to?
Witam,
chcę zrobić placki jutro na śniadanie. Podobny bardzo przepis z ksiązki. Pisze tam Pani, że poleca podawać z musem kurkumowym, na bazie jabłek, ze strony, ale nigdzie nie mogę znaleźć tego musu. Może jakaś podpowiedź?;)
pozdrawiam!
Kasia
Podbijam!:)
I dodatkowo, czy można użyć mąki gryczanej, jeśli tak, to jakie proporcje?