Jogurty wegańskie się nam nie znudzą, nie ma takiej możliwości!
Płynne, gęste jak kremowe serki, naturalne, z dowolnymi owocami, jako tzatziki, jako dodatek do sałatek i sałat, baza do dipów, sosów… znakomite! Pyszne i zdrowe!
Tęsknota Dziecięcia za nabiałem odchodzi w niepamięć.
🙂
Jeśli nie znasz jeszcze historii Matki Smakoterapii i jogurtu, zajrzyj do zakładki „jogurt” po prawej stronie strony. Znajdziesz tam kilka postów na ten temat.
Składniki na gęsty jogurt (prawie serek):
migdały eko (300g)
woda (600-700g)
3 daktyle suszone eko
szczypta soli
saszetka bakterii jogurtowych na litr jogurtu
Jogurt z urządzenia wyskoobrotowego jest gładszy i bardziej jednorodny. |
Wykonanie:
Jeśli dysponujesz wysokoobrotowym urządzeniem miksującym, wrzuć doń porcję migdałów (najlepiej namoczonych przez kilka godzin w czystej wodzie i odcedzonych), daktyle, sól, wlej wodę i zmiksuj na gładko. Przelej całość do garnuszka emaliowanego lub szklanego i zagrzej do temperatury ok. 40 stopni (sprawdź na nadgarstku, jak pokarm dla niemowlęcia, (uważaj!)).
Dodaj bakterie z saszetki, porządnie wymieszaj i przelej całość do jogurtownicy. Po kilku godzinach (4-8) wstaw jogurt do lodówki by zakończyć „dojrzewanie”. Tak przygotowany jogurt jest pyszny i kremowy. Doskonale smakuje w daniach słodkich i słonych. Cudownie zabiela zupę (ostatnio grzybową, och!). By zrobić kolejną partię jogurtu, odłóż 4-5 łyżek gotowego jogurtu do słoiczka. Dodasz ją podczas robienia kolejnej partii jogurtu zamiast bakterii z saszetki.
Jogurt jest dobry ok 3 dni. Po tym czasie zaczyna dość szybko kwaśnieć zatem musisz się spieszyć z robieniem kolejnej partii.
Smacznego!
🙂
Jogurt z urządzenia niskoobrotowego będzie miał mniej jednorodną strukturę ale i tak jest pyszny. 🙂 |
*Thermomix: migdały/daktyle/sól/woda miksujemy: obroty 6/2minuty, następnie obroty 10/ 2 minuty. Włącz temperaturę 50 stopni/obroty 2/ 3-4 minuty. Wyjmij masę, wymieszaj, przestudź do ok. 40 stopni (sprawdź na nadgarstku) i z resztą działań postępuj jak wyżej.
*Urządzenia „wolniej -obrotowe”: namocz migdały i daktyle na całą noc, zmiksuj na gładko na tyle na ile to możliwe. Dalej postępuj j.w.
Ciao!
🙂
Prosze o pomoc, zrobilam mleko migdalowe i w smaku wyszlo bardzo dobre jednak szybko zaczelo sie rozwarstwiac. Rozumiem ze takie juz sa wlasciwosci mleka ale z jogurtem bylo identycznie. Tez sie rozwarstwil i nawet po wymieszaniu byl wciaz bardzo rzadki. W smaku nie przypominal tez jogurtu, raczej smakowal jak mleko, tak jakby proces tworzenia jogurtu w ogole sie nie odbyl. Korzystalalm z jogurtownicy wedle przepisu i nie wiem gdzie popelniam blad. Czy to moze zalezy od jakosci i rodzaju bakterii? Uzylam saszetki jogurtu BIO. Prosze o rade….
Witam Pani Iwonko, dzieki za inspiracje. Jako zatroskana matka dziecka z licznymi nietolerancjami pokarmowymi szukam wskazowek i nowych pomyslow na urozmaicenie diety mojego teskniacego za produktami mlecznymi dziecka. Czy zamiast saszetki bakterii moglabym uzyc jogurtu z mleka owczego z bakterami jogurtowymi? Slyszalam ze to najlepszy starter kultur dla jogurtow stworzonych na bazie roslinnej. Pozdrawiam
Ile taki jogurt można przechowywac w lodówce? Ile czasu jest dobry do spożycia :)?
dzisiaj zupa koperkowa zabielana tym cudem !… niebo w gębie… ! zawsze zabielałam zupy śmietaną słonecznikową/nerkowcową, mlekiem ale nie ma porównania… pokochałam tą jogurtownicę nic ją jeszcze trzymałam w rękach !!! cudo !!!
Wielkie/ogromne/olbrzymie DZIĘKI za inspirację !
Bardzo ładne zdjęcia… masz jakiegoś profesjonalnego fotografa, czy sama je obrabiasz na przykład w Photoshopie? Jeśli masz jakąś wiedzę z tego zakresu to bez wątpienia byłoby miło, gdybyś się nią podzieliła w dziale graficznym społeczności internetowej pod adresem: http://www.coreblog.pl/kategoria/graf/
Iw czarodziejka*
Iwonka dla ciebie i twoich bliskich naj naj na święta życzę
musi być pyszny!