Zazwyczaj nie kupujemy mieszanek przyprawowych w sklepie.
Znakomitą większość z nich można z powodzeniem wykonać w domu mając pełną kontrolę nad wszystkimi dodawanymi składnikami. Tym razem „ukręcimy” słodką i bardzo aromatyczną przyprawę piernikową na bazie ksylitolu. Oczywiście ksylitol można pominąć jeśli przyprawa będzie Wam potrzebna do użycia tylko i wyłącznie z dodatkiem miodu lub słodu.
Składniki (na 500 g „mąk bezglutenowych” na pierniczki):
ksylitol 50 g (do wypieku dodajemy zazwyczaj dodatkowo ok 100g słodu daktylowego lub „miodu daktylowego” domowego (przepis))
goździki 10 szt.
cynamon 2-4 cm kory (lub 2-4 łyżeczki proszku)
karob (1 łyżka)
kardamon (wyłuskane nasionka z 5-6 nasiennych łupinek)
imbir suszony – opcjonalnie (1/4 lub 1/2 łyżeczki)
nasiona kolendry – opcjonalnie (kilka sztuk)
sól kamienna lub himalajska (szczypta)
Wykonanie:
Wrzuć składniki do miksera i zmiel na proszek. W przypadku urządzenia thermomix miksuj całość 5s/obroty 6 a następnie 5-7s/ obroty 10.
Używaj wedle gustu do pierników i pierniczków. Przechowuj w zamkniętym pojemniku na przyprawy
Smacznego!
🙂
u nas jeszcze dochodzą suszone limetki , skórka z sycylijskich pomarańczy, liśc laurowy, gałka muszk. czasem troszkę anyżu ale za to bez kolendry 🙂 pozdrawiam
Basia
A jak ktoś nie ma ksylitolu to czym go najlepiej zastąpić i w jakiej ilości żeby nie przegiąć?