I dobrze!
Wcale sobie tego jagodowego przegięcia nie zamierzam wyrzucać! 😉
Jedzenie sezonowe to podstawa naszej kuchni i tu bardzo nam blisko do idei slow food. 😀
Zatem i Was zachęcamy!
Jedzcie jagody codziennie, jedną garść a jak Wam się znudzi zróbcie słodkie, śliczne mleczko ptasie,
kokosowo – jagodowe.
Proste, zdrowe i ekspresowe!
Gotowe w kwadrans!
😀
Oczywiście bez cukru, nabiału i żelatyny!
Zapraszam.
Składniki:
mleko kokosowe (szklanka)
agar agar (2 łyżeczki)
jagody (garść)
ksylitol lub syrop klonowy (do smaku)
Wykonanie:
Mleko kokosowe wymieszaj z agarem i substancją słodzącą (najlepiej trzepaczką) i nieustająco mieszając gotuj około 5 minut. Wypełnij foremki na czekoladki białym płynem (max 1/3), niektóre pozostaw puste i odstaw by biała baza stężała (możesz wstawić na kilka minut do zamrażarki wówczas stężeją natychmiast!). W międzyczasie dodaj jeszcze jedną łyżeczkę agaru do chłodnego, pozostałego mleczka w garnku i wymieszaj dokładnie trzepaczką. I powtórka z rozrywki! Zagotuj nieustannie mieszając, po czym wrzuć do garnka sporą garść jagód, zmiksuj stopką i lekko przestudzone wlej na zastygnięte białe warstwy ptasich mleczek lub w osobne foremki (jednokolorowe ptaśki).
I znów, kilka minut w zamrażarce… i gotowe!
🙂
Smacznego!
Ciao! 🙂
Pomocy…Kupiłam mleko kokosowe w puszce (w składzie było napisane, że to ekologiczny ekstrakt z kokosa, 80% kokos, 22% tłuszczu) – otwieram, a tam biała maź podobna do tłuszczu kokosowego, tylko pachnie bardziej kokosowo… domyślam się, że z tego czegoś raczej takie śliczne ptasie mleczko nie wyjdzie?…a może można to jakoś rozcieńczyć?…
Czy może Pani zostać moja mamą? 🙂
Jakie efektowne!
dzięki Izaa.
pozdrawiam!
:)))
<3
uau… byle by nie spadł za szybko. 😉
Uściski!
:)))
Dziękuję Kasiu! 🙂
Racja, trzeba się sprężać. 🙂
Uściski!
dziękuję Alciu, całusy ślę. :)))
ojej niby jagodowe ,a takie kolorowe , cudo
z każdym postem poziom Twojej fajności w moich oczach rośnie lawinowo!!! zaraz zabieram się do żelkowej roboty 😀
Pycha!
wyglądają fantastycznie 🙂
wyglądają cudnie. Ślinka cieknie, do wypróbowania koniecznie póki jagody jeszcze są:)
cudnie wygląda