I dobrze!
Wcale sobie tego jagodowego przegi臋cia nie zamierzam wyrzuca膰! 馃槈
Jedzenie sezonowe to podstawa naszej kuchni i tu bardzo nam blisko do idei slow food. 馃榾
Zatem i Was zach臋camy! 
Jedzcie jagody codziennie, jedn膮 gar艣膰 a jak Wam si臋 znudzi zr贸bcie s艂odkie, 艣liczne mleczko ptasie, 
kokosowo – jagodowe.
Proste, zdrowe i ekspresowe!
Gotowe w kwadrans!
馃榾
Oczywi艣cie bez cukru, nabia艂u i 偶elatyny!
Zapraszam.

Sk艂adniki:
mleko kokosowe (szklanka)
agar agar (2 艂y偶eczki)
jagody (gar艣膰)
ksylitol lub syrop klonowy (do smaku)
Wykonanie:
Mleko kokosowe wymieszaj z agarem i substancj膮 s艂odz膮c膮 (najlepiej trzepaczk膮) i nieustaj膮co mieszaj膮c gotuj oko艂o 5 minut. Wype艂nij foremki na czekoladki bia艂ym p艂ynem (max 1/3), niekt贸re pozostaw puste i odstaw by bia艂a baza st臋偶a艂a (mo偶esz wstawi膰 na kilka minut do zamra偶arki w贸wczas st臋偶ej膮 natychmiast!). W mi臋dzyczasie dodaj jeszcze jedn膮 艂y偶eczk臋 agaru do ch艂odnego, pozosta艂ego mleczka w garnku i wymieszaj dok艂adnie trzepaczk膮. I powt贸rka z rozrywki! Zagotuj nieustannie mieszaj膮c, po czym wrzu膰 do garnka spor膮 gar艣膰 jag贸d, zmiksuj stopk膮 i lekko przestudzone wlej na zastygni臋te bia艂e warstwy ptasich mleczek lub w osobne foremki (jednokolorowe pta艣ki).
I zn贸w, kilka minut w zamra偶arce… i gotowe!
馃檪
Smacznego!

A tu, patrz, ledwie si臋 cz艂owiek na sekund臋 odwr贸ci a po smako艂ykach zostaj膮 tylko 艣lady! 馃槈

Ciao! 馃檪

0 thoughts on “DOMOWE MLECZKO PTASIE JAGODOWE, CZYLI SZALE艃STWA CIAG DALSZY. :)”

  1. Pomocy…Kupi艂am mleko kokosowe w puszce (w sk艂adzie by艂o napisane, 偶e to ekologiczny ekstrakt z kokosa, 80% kokos, 22% t艂uszczu) – otwieram, a tam bia艂a ma藕 podobna do t艂uszczu kokosowego, tylko pachnie bardziej kokosowo… domy艣lam si臋, 偶e z tego czego艣 raczej takie 艣liczne ptasie mleczko nie wyjdzie?…a mo偶e mo偶na to jako艣 rozcie艅czy膰?…

  2. z ka偶dym postem poziom Twojej fajno艣ci w moich oczach ro艣nie lawinowo!!! zaraz zabieram si臋 do 偶elkowej roboty 馃榾

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.