To jest w sumie dziwne dla rodzica (a dla babć jeszcze bardziej niepojęte) kiedy dziecko odmawia jedzenia słodyczy… 
Niemożliwe? A jednak.
To my, dorośli żyjemy w przekonaniu ze słodycze są w diecie dzieci niezbędne… 
a może bardziej, że krzywda im się dzieje jeśli nie dostaną na podwieczorek ciasteczka…
Jakże się cieszę, że mój Mały Nauczyciel wyprowadza mnie często z tego błędu. Nie dojada zdrowego słodkiego ciastka do końca (jus wystarcy) wylizuje do połowy ksylitolowego lizaka (jus dziękuję mamo) a napady „słodkiego głodu” zaczynam raczej łączyć ze stanem jego zdrowia niż zachcianką…
Wedle medycyny chińskiej ponoć apetyt na słodkie wynika z osłabienia funkcji śledziony.
Jak zawsze, polecam indywidualne spotkania ze specjalistami.
🙂
Tak było z gorącą czekoladą do picia. 
– Synu, napijmy się słodkiej czekolady. 🙂
– Nie chcę.
Ale spróbował. 
Po trzech łykach zrecenzował: „pysne!” ale podziękował pięknie za resztę.
Decyzję synowską przyjęłam z szelmowskim uśmiechem.
Więcej dla mnie! 😉
Rzeczywiście była znakomita.
Zapraszam.
🙂
Składniki na 1 porcję:
mleko roślinne najlepiej domowe 3/4 szklanki (ryżowe, słonecznikowe, migdałowe itd, przepis: klik)
orzechy nerkowce (nie są niezbędne, kilka sztuk – pół małej garści, łatwiej będzie jeśli namoczysz je na min. 1 godz)
karob (1łyżka, lub do smaku)
daktyle/syrop z agawy, klonowy/ksylitol (do wyboru, do smaku, daktyle warto namoczyć)
kakao (dla nieuczulonych, 1 łyżeczka lub do smaku)
olej nierafinowany z orzechów laskowych (nie jest niezbędny)
w wersji ostrzejszej, rodzicielskiej polecam dodatkowo:
kardamon zielony
goździk
cynamon 
chili (dla bardzo odważnych) 😉
Wykonanie:
domowe mleczko (dowolne, słonecznikowe jest najtańsze w „domowej produkcji”) zmiksuj z nerkowcami. Ten zabieg ma na celu wzbogacenie płytkiego smaku mleczka i delikatne zagęszczenie płynu. Jeśli wybierasz wersję daktylową, dołóż do miksowania również namoczone daktyle (możesz je również moczyć wcześniej bezpośrednio w mleczku które będzie miksowane. Całość podgrzej, dołóż karob (jeśli chcesz – również kakao) a jeśli to nie jest wersja daktylowa, posłódź dowolnym słodem bądź ksylitolem i połącz trzepaczką. Kapnij do garnuszka odrobinę nierafinowanego oleju z orzechów laskowych (cudowny aromat!) i użyj dowolnego ustrojstwa by spienić lekko mleczko. Przelej do kubeczków i delektuj się do woli…
Ciasteczko z quinoa? (przepis)
Częstuj się.
Smacznego!
🙂

0 thoughts on “NAPIJMY SIĘ GORĄCEJ CZEKOLADY bez czekolady, czyli wegańska czekolada dla alergika”

  1. Kupuję z łapanki, najtańszą z tych certyfikowanych eko, w największych pojemnościach. 🙂 Podobnie z karobem. Dzięki za tajemnicę… ciiiiii… opowiesz w tajemnicy jak wyszło??? 😀 Całusyyyyy!

  2. hihihihi! ;))))
    Asiula, ubawiłaś mnie. 🙂
    Pewnie byłaś tam gdzie ja całkiem niedawno. Wszystko przed nami. Witaj przy stole! Całusy ślę. :))))

  3. A ja- o zgrozo- dopiero odkryłam Twojego bloga! ileż mam do nadrobienia w kuchni, w przyzwyczajeniach kulinarnych… gdzie ja byłam, kiedy nie było mnie tu?? to juz się więcej nie powtórzy, melduję się na stałe! pozdrawiam!

  4. Właśnie skończyłam pałaszować kaszę jaglaną z warzywami. Powiedz, Iw, gdzie Ty ją najlepiej polecasz kupować, żeby była dobra eko? A gdzie kupujesz karob? Powiem Tobie (w tajemnicy, hehe), że będę próbowała piec chleb bez mąki – z babką płesznik – przepis krąży w necie. Myślę, że i do niego da się dodać kaszy jaglanej – obok innych ziaren i orzechów. Dam znać. Tylko najpierw ten błonnik z babki kupić muszę… Całusy, Ala

  5. No właśnie, indywidualne konsultacje… Znasz może kogoś godnego polecenia we Wrocławiu? Pomóż proszę, bo na moje dziecię medycyna Zachodu nie działa. Tzn. już nie chcę Jej leczyć chorób i ich skutków, tylko znaleźć przyczynę. Z góry dziękuję / ezolta

  6. Ha! Wczoraj robiłam na deser, bo taki mróz na dworze 😉 kakao na mleku ryżowym z surowym kakao (nie uczula nas) + surowy miód z pasieki (też na szczęście nie uczula) ze szczyptą cynamonu. Wyszło pyyyszzzneee!! Ale też było „jusssss” w połowie kubka 😉 Całuski Iwonko! / An.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.