– Mamo, chcę koktajl.
– Synku, nie mam w domu mleczka.
Ani kokosowego ani migdałowego, ani nawet składników żeby je szybko ukręcić.
I się zaczęło…
Hmmmmm.
Z czego by tu…
Ja nie dam rady???
Zwykły koktajl jaglany obecny od jakiegoś czasu na blogu
nie jest ulubionym Malucha (przepis).
Trzeba by go tu z lekka podrasować… 😉
I co nam z tego wyszło?
Smakowity, gęsty, sycący, doskonale zastępujący posiłek, zdrowy i pożywny
koktajl jaglany a la mango lassi.
Zapraszamy!
🙂
Składniki:
ugotowana kasza jaglana (1/2 – 3/4 szklanki w zależności od preferencji gęstości, przepis: klik)
gorąca woda (1 szklanka) i masło kokosowe (3-4 łyżki)
lub mleko kokosowe (1 szklanka)
mango (1szklanka pulpy lub więcej, wedle gustu)
jabłko (1/2 szklanki)
ksylitol lub syrop (do smaku, dla lubiących bardzo słodko)
kardamon zielony (opcjonalnie, 2 ziarenka roztarte na proch)
Wykonanie:
Jeśli, tak jak dzisiaj ja, nie jesteś w posiadaniu mleczka kokosowego (najlepiej domowego, przepis – klik), wrzuć do wrzątku masło kokosowe i zmiksuj. Następnie ostudź, dodawaj stopniowo kaszę jaglaną (wedle gustu co do gęstości koktajlu) oraz owoce (i ewentualnie słód lub ksylitol) i miksuj na gładko. Ozdób koktajl miętą oraz owocami i podawaj.
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
🙂
i pięknie. 🙂 Smacznego! :))
Zrobiłam i wyszedł przepyszny.Bardzo sycący.Zrobiłam bardziej gęsty-zamiast jogurtu.Dodałam jeszcze banana.Super przepis.Gratuluje pomysłu Iwonko *maja*