Tym razem zaproponuj臋 Wam przepis zainspirowany przepisem nieocenionej Bambi (ZP). 馃檪
Wygl膮da艂 nieziemsko smakowicie jednakowo偶 w mi臋dzyczasie okaza艂o si臋 偶e w lod贸wce brakuje po艂owy sk艂adnik贸w a i zio艂a zupe艂nie nie te. 馃槈
W ten oto spos贸b zrodzi艂y si臋 papryki faszerowane po naszemu.
Voila!
馃檪
Sk艂adniki:
papryki spore, p臋kate (u nas 6 sztuk)
kasza gryczana ugotowana na sypko (ok. 200 g)
cebula (2 szt.)
marchew (2 szt.)
kalarepka (niedu偶a 1 szt.)
czosnek (3 z膮bki)
艣wie偶e zio艂a (majeranek, bazylia, ziele curry lub rozmaryn, zielona pietruszka, zielony seler)
kolendra (mielone nasiona)
p艂atki chili (opcjonalnie)
s贸l
pieprz
mas艂o klarowane lub nierafinowany olej 
Sos pomidorowy:
艣wie偶e pomidory
oliwa z oliwek
rozmaryn (艣wie偶y)
bazylia (艣wie偶a)
czosnek
s贸l do smaku

Wykonanie:
Sos pomidorowy:
Pomidory sparz i obierz ze sk贸rki, pokr贸j w kostk臋 i wrzu膰 do garnka z podgrzan膮 oliw膮 z dodatkiem czosnku i 艣wie偶ych zi贸艂. Chwil臋 poddu艣, lekko zmiksuj, dodaj s贸l do smaku i gotowe.
Papryka nadziewana:
Papryk臋 umyj. Mo偶esz je przeci膮膰 na wysoko艣ci 3/4 patrz膮c od do艂u (b臋d膮 mia艂y czapeczki z ogonkami) lub po prostu wyci膮膰 艂ody偶k臋 i wydr膮偶y膰 (tak jak wida膰 na zdj臋ciu).
Cebul臋 pokr贸j w kostk臋, czosnek w plasterki i wrzu膰 na patelni臋 z rozgrzanym t艂uszczem. Dodaj kolendr臋 i chili. Po chwili dorzu膰 start膮 na tarce (艣rednie oczka) lub zmielon膮 w wyciskarce 艣limakowej marchew i kalarepk臋. Podlej odrobin膮 wody i du艣 z dodatkiem siekanych 艣wie偶ych zi贸艂 (za wyj膮tkiem zielonej pietruszki). Dopraw do smaku sol膮 i pieprzem, ostud藕 i nadziewaj papryk臋.
Wstaw do piekarnika (175 stopni) w naczyniu do zapiekania (najlepiej szklanym lub ceramicznym) na oko艂o 30 minut (przez pierwszy kwadrans pod przykryciem).
U nas podano z sosem ze 艣wie偶ych pomidor贸w, sa艂atk膮 z bobu, fasolk膮 szparagow膮 oraz sa艂at膮.
Gotowe!
馃檪
Smacznego!
Ciao!
馃檪

0 thoughts on “PAPRYKA NADZIEWANA WEGE PYSZNO艢CIAMI”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.