Tym razem zaproponuję Wam przepis zainspirowany przepisem nieocenionej Bambi (ZP). 🙂
Wyglądał nieziemsko smakowicie jednakowoż w międzyczasie okazało się że w lodówce brakuje połowy składników a i zioła zupełnie nie te. 😉
W ten oto sposób zrodziły się papryki faszerowane po naszemu.
Voila!
🙂
Składniki:
papryki spore, pękate (u nas 6 sztuk)
kasza gryczana ugotowana na sypko (ok. 200 g)
cebula (2 szt.)
marchew (2 szt.)
kalarepka (nieduża 1 szt.)
czosnek (3 ząbki)
świeże zioła (majeranek, bazylia, ziele curry lub rozmaryn, zielona pietruszka, zielony seler)
kolendra (mielone nasiona)
płatki chili (opcjonalnie)
sól
pieprz
masło klarowane lub nierafinowany olej 
Sos pomidorowy:
świeże pomidory
oliwa z oliwek
rozmaryn (świeży)
bazylia (świeża)
czosnek
sól do smaku

Wykonanie:
Sos pomidorowy:
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z podgrzaną oliwą z dodatkiem czosnku i świeżych ziół. Chwilę podduś, lekko zmiksuj, dodaj sól do smaku i gotowe.
Papryka nadziewana:
Paprykę umyj. Możesz je przeciąć na wysokości 3/4 patrząc od dołu (będą miały czapeczki z ogonkami) lub po prostu wyciąć łodyżkę i wydrążyć (tak jak widać na zdjęciu).
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dodaj kolendrę i chili. Po chwili dorzuć startą na tarce (średnie oczka) lub zmieloną w wyciskarce ślimakowej marchew i kalarepkę. Podlej odrobiną wody i duś z dodatkiem siekanych świeżych ziół (za wyjątkiem zielonej pietruszki). Dopraw do smaku solą i pieprzem, ostudź i nadziewaj paprykę.
Wstaw do piekarnika (175 stopni) w naczyniu do zapiekania (najlepiej szklanym lub ceramicznym) na około 30 minut (przez pierwszy kwadrans pod przykryciem).
U nas podano z sosem ze świeżych pomidorów, sałatką z bobu, fasolką szparagową oraz sałatą.
Gotowe!
🙂
Smacznego!
Ciao!
🙂

0 thoughts on “PAPRYKA NADZIEWANA WEGE PYSZNOŚCIAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.