Zdrowy, smaczny, codziennie o innym smaku, 
bardzo sycący, 
idealnie zastępuje przekąski.
Pomysł na koktajl był naturalną konsekwencją odkrycia, że zmiksowana kasza jaglana ma stosunkowo gładką konsystencję, jasny odcień i z powodzeniem zastępuje śmietankę lub jogurt w niektórych potrawach. Zatem…. czemu nie??
🙂
Składniki:
ugotowana kasza jaglana
mleko kokosowe
dowolne owoce
w razie potrzeby dowolny słodzik (miód, ksylitol, stewia, syropy zbożowe, daktylowy itd.)
opcjonalnie mleko ryżowe (uwaga! słodkie! ;))
opcjonalnie naturalna wanilia
Do miksera wrzuć ok. 5 łyżek ugotowanej kaszy, 1/3 dużej puszki mleka kokosowego i np. 2 łyżki miodu gryczanego, odrobinę wanilii i zmiksuj na „gładź szpachlową” ;), dodając sukcesywnie wodę lub mleko ryżowe dla rozcieńczenia.
Tak wygląda podstawowa wersja. 
W wersji rozszerzonej dodaj na końcu dowolne owoce i zmiksuj.
Powyżej wersja z ananasem (świeżym).
Pyszny jest koktajl z bananem i kilkoma mrożonymi truskawkami (polecam raczej na lato).
Wszystkie owoce sezonowe pasują doń idealne.
W zimie warto wykorzystać owoce z przetworów (maliny, jagody, wiśnie). Wówczas, jeśli przetwory były słodzone, nie trzeba dosładzać koktajlu.
Smaczego!!!
🙂

0 thoughts on “KOKTAJL ZDROWIA – bezmleczny, bezglutenowy, bez cukru, vege”

  1. A czym miksujesz kaszę jaglaną? Blenderem, mikserem z nożami czy jakimś innym urządzeniem? Bo boję się, że mój blender nie da rady drobnym ziarenkom kaszy, żeby je na gładko zrobić, a mam jeszcze tylko taki mały ręczny mikserek do miksowania zupek dla dziecka.

  2. Cała rodzina oszalała – teraz co chwila gotuję jagły. Mały już nie chce lodów ani innych słodyczy tylko przychodzi i pyta czy jest „krem” (za pierwszym razem wyszło mi gęste jak budyń). Sukces kompletny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.