Potrzeba matk膮 wynalazku, mawiaj膮… 馃槈
Co tu zrobi膰 s艂odkiego kiedy w domu tylko p艂atki zb贸偶 i s艂贸d?
Ciasteczka!
Genialne, kruche, trwa艂e (cho膰 u nas znikaj膮…), s艂odkie no i zdrowe.
Bez wyrzecze艅!
馃檪
Sk艂adniki:
Dowolne ekologiczne p艂atki (nie b艂yskawiczne, raczej nie pszenne)
u nas by艂y to:
P艂atki orkiszowe (3/4 szklanki)
P艂atki owsiane (1/2 szklanki)
P艂atki amarantusowe (1/2 szklanki)
amarantus ekspandowany (niekonieczny) (gar艣膰)
syrop ry偶owy (1/2 szklanki) (mo偶esz u偶y膰 miodu, nieco mniej)
Sk艂adniki dok艂adnie wymieszaj. Nie przejmuj si臋, je艣li na pocz膮tku masa si臋 rozsypuje. Odczekaj ok 45 minut, w贸wczas powinna si臋 zacz膮膰 bardziej skleja膰.
Na p艂ask膮 form臋 do pieczenia ciastek (wysmarowan膮 mas艂em) usypuj kupki klej膮cych si臋 ziaren i zwil偶anymi w wodzie d艂o艅mi formuj p艂askie ciasteczka.
Piecz w temperaturze 150 stopni przez ok p贸艂 godziny je艣li chcesz by by艂y bardzo chrupi膮ce
lub piecz w wy偶szej temperaturze, za to kr贸cej, by w 艣rodku byly nieco bardziej wilgotne.
Smacznego!
:)))

0 thoughts on “CIASTECZKA NAJPROSTSZE I NAJZDROWSZE, PYCHA! vege, bezmleczne, bezcukrowe”

  1. Okaza艂o si臋, ze “rozlane” ciasteczka to nie problem, 偶eby znikn臋艂y. Syn (lat 7) ju偶 domaga si臋 kolejnych:) Tym razem dodam mniej s艂odu:) Pozdrawiam:)

  2. Wymiesza艂am, uformowa艂am ciasteczka, piek膮 si臋 ju偶 10 minut, zagl膮dam do piekarnika a tam… wszystko si臋 rozla艂o i chyba wyci膮gn臋 foremki, i b臋d臋 wykrawa膰 馃檪 Na pewno b臋d臋 pr贸bowa膰 dalej, bo mam na nie smaka 馃檪 A mo偶e takie wielko艣ci blachy te偶 b臋d膮 smaczne 馃檪 Pewnie zrobi艂am co艣 nie tak, bo ze mnie to taki antytalent kuchenny 馃檪 Ale jak mo偶na rozwali膰 taki prosty przepis?!

  3. Zaczynam przygod臋 ze zdrowymi smako艂ykami i chcia艂abym pozyska膰 informacj臋 dodajemy po prostu p艂atki owsiane(np g贸rskie)czy wcze艣niej trzeba je jako艣 przygotowa膰(zagotowa膰)?

  4. Nie, “normalny” owies jest z glutenem. Jest specjalna odmiana owsa bezglutenowa. Osobi艣cie od czasu przej艣cia na bezgluten – nie u偶ywam ju偶 owsa. Pozdrawiam. 馃檪

  5. Witam,

    dopiero zaczynam swoj膮 przygod臋 z diet膮 bezglutenow膮 – synek:))) – czy te ciasteczka sa bezglutenowe? Bo w necie o p艂atkach owsianych r贸偶nie pisz膮. Pozdrawiam:)

  6. 呕eby si臋 sklei艂y trzeba troszk臋 odczeka膰 po wymieszaniu, nast臋pnie, tak jak opisuj臋 w przepisie: usypywa膰 z nich kupki i dociska膰 do blaszki mokrymi d艂o艅mi. W razie klopsa kompletnego mo偶na je odrobin臋 namoczy膰 (doda膰 odrobin臋 wody do masy). U艣ciski 艣l臋 i 偶ycz臋 powodzenia. :)))

  7. mi nie wysz艂y ale b臋d臋 pr贸bowa膰 nadal bo cho膰 si臋 nie sklei艂y to i tak by艂y przepyszne. Ciekawe dlaczego mi si臋 nie sklei艂y mo偶e zamiast miodu u偶yj臋 jednak s艂odu a i pomin臋艂am amarantus ca艂kowicie.. Dla chc膮cego nic trudnego w ko艅cu wyjd膮 takie jak Twoje;)

  8. Kasiu, nie mam poj臋cia czy to te. Amarantus ekspandowany wygl膮da jak “dmuchane” nasionka, jak male艅ka pra偶ona kukurydza, ale nie przejmuj si臋 je艣li to nie to. te ciasteczka b臋d膮 doskona艂e i bez niego. 馃檪 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.