Dynia. 
Moje odkrycie.
Nie tylko na haloween.
馃槈
Dzi艣 banalnie prosty przepis na pyszn膮 zup臋
Sk艂adniki:
膰wiartka 艣redniej dyni
cebula
艣wie偶y imbir
czosnek
kurkuma
chili
mas艂o klarowane (lub szlachetna oliwa)
szlachetna oliwa (z oliwek, z pestek s艂onecznika) opcjonalnie
s贸l
Dyni臋 obierz (ja u偶y艂am gatunku kt贸rego si臋 nie obiera!) i pokr贸j w kawa艂ki. W艂贸偶 do garnka i zalej wod膮 tak by nie przykry艂a w pe艂ni dyni臋.
Ugotuj.
Cebul臋, czosnek oraz imbir obierz i pokr贸j drobniutko.
Na patelni rozpu艣膰 klarowane mas艂o, wrzu膰 imbir i czosnek, odrobin臋 chili (opcjonalnie), nast臋pnie cebul臋 i kilka szczypt kurkumy.
Wymieszaj i lekko podsma偶.
Wrzu膰 zawarto艣膰 patelni do dyni i zmiksuj.
Dodaj s贸l. 
Na talerzu dodaj odrobin臋 dobrej, nierafinowanej oliwy.
Gotowe!
Smacznego!
馃檪

4 thoughts on “AROMATYCZNA ZUPA Z DYNI, sezon rozpocz臋ty :) (vege)”

  1. “…szlachetna oliwa (z oliwek, z pestek s艂onecznika) opcjonalnie…” 馃榾
    Oliwa z pestek s艂onecznika – czego艣 takiego nie ma i nigdy nie b臋dzie. No chyba 偶e oliwki b臋d膮 z pestek s艂onecznika, ha, ha.
    Ka偶dy przecie偶 wie, 偶e oliwa to olej z oliwek!

  2. Przegl膮dam przepisy i zdj臋cia i j臋zyk si臋ga mi do pod艂ogi.Uwielbiam dyni臋. Ja moj膮 zupk臋 cz臋sto podaj臋 z podpra偶onymi pestkami dyni, b膮d藕 s艂onecznika albo pokruszonymi orzechami w艂oskimi. Nigdy nie dodawa艂am chili, musz臋 spr贸bowa膰.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.