Dynia. 
Moje odkrycie.
Nie tylko na haloween.
馃槈
Dzi艣 banalnie prosty przepis na pyszn膮 zup臋
Sk艂adniki:
膰wiartka 艣redniej dyni
cebula
艣wie偶y imbir
czosnek
kurkuma
chili
mas艂o klarowane (lub szlachetna oliwa)
szlachetna oliwa (z oliwek, z pestek s艂onecznika) opcjonalnie
s贸l
Dyni臋 obierz (ja u偶y艂am gatunku kt贸rego si臋 nie obiera!) i pokr贸j w kawa艂ki. W艂贸偶 do garnka i zalej wod膮 tak by nie przykry艂a w pe艂ni dyni臋.
Ugotuj.
Cebul臋, czosnek oraz imbir obierz i pokr贸j drobniutko.
Na patelni rozpu艣膰 klarowane mas艂o, wrzu膰 imbir i czosnek, odrobin臋 chili (opcjonalnie), nast臋pnie cebul臋 i kilka szczypt kurkumy.
Wymieszaj i lekko podsma偶.
Wrzu膰 zawarto艣膰 patelni do dyni i zmiksuj.
Dodaj s贸l. 
Na talerzu dodaj odrobin臋 dobrej, nierafinowanej oliwy.
Gotowe!
Smacznego!
馃檪

4 thoughts on “AROMATYCZNA ZUPA Z DYNI, sezon rozpocz臋ty :) (vege)”

  1. „…szlachetna oliwa (z oliwek, z pestek s艂onecznika) opcjonalnie…” 馃榾
    Oliwa z pestek s艂onecznika – czego艣 takiego nie ma i nigdy nie b臋dzie. No chyba 偶e oliwki b臋d膮 z pestek s艂onecznika, ha, ha.
    Ka偶dy przecie偶 wie, 偶e oliwa to olej z oliwek!

  2. Przegl膮dam przepisy i zdj臋cia i j臋zyk si臋ga mi do pod艂ogi.Uwielbiam dyni臋. Ja moj膮 zupk臋 cz臋sto podaj臋 z podpra偶onymi pestkami dyni, b膮d藕 s艂onecznika albo pokruszonymi orzechami w艂oskimi. Nigdy nie dodawa艂am chili, musz臋 spr贸bowa膰.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.