Idealny na letnią przekąskę, z pitą, chlebem albo plackami warzywnymi
(patrz przepis powyżej)
lub słupkami warzyw.
🙂

;
Składniki:
bakłażany (2 szt.)
tahini – 3 łyżki( pasta z sezamu) (teoretycznie można pominąć ale smak bedzie mniej charakterystyczny)
cytryna (sok, do smaku)
oliwa z oliwek
czosnek (1 ząbek)
sól
Wykonanie:
Bakłażany pokrój w talarki o grubości ok centymetra i upraż na patelni z obu stron, najlepiej bez tluszczu (możesz ewentualnie użyć masła klarowanego lub oleju). Ugnieć widelcem każdą ze stron podczas smażenia. Nie podpiekaj za bardzo. Ostudź, zmiksuj z dodatkiem pozostałych składników. Dodaj czosnek i sól do smaku.
Smacznego!
🙂

One thought on “PASTA Z BAKŁAŻANA czyli MUTABEL oswojony ;) vege”

  1. Uwielbiam różne pasty, zastanawiam się czy każdą taką pastę można zamknąć, zapasteryzować i odstawić na półkę na zimę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.