Śródświąteczne ciasteczka?  😉
Czemu nie…
Pośród żurków, jaj, mazurków przyniosły nam trochę oddechu od tradycji i radość.
Proces tworzenia “czegoś z niczego” (włożyliśmy doń to co było w szafkach),
wyobraźnia i konfrontacja (jakże miła) z rzeczywistością,
to coś czego nam było trzeba w ten leniwy Wielkanocny Poniedziałek.
Lękałam się nieco o dodatek mąki jaglanej (nie lubię jej używac na surowo ze względu na goryczkę) oraz mąki z ciecierzycy, która potrafi zaskoczyć niemile w słodkim cieście, ale, jak się okazało, w tej kombinacji  – zupełnie bezpodstawnie.
Ciastka są dosyć wyraziste ale bardzo smaczne!
Spróbujcie!

Składniki:
50g maku
50g mąki z ciecierzycy (zmielona ciecierzyca)
180g mąki jaglanej (zmiel kaszę jaglaną)
200g migdałów blanszowanych
syrop klonowy ok 150g
3 jajka
4-5 łyżek masła klarowanego
1/2 łyzeczki kurkumy
4-5 łyżek wody (lub do odp konsystencji)
Wykonanie:
Mąki przesiej koniecznie albo użyj do mieszania całej masy robota kuchennego. Dołóż proszek do mąk, osobno zmiksuj jaja, ciekłe masło klarowane i wodę. Mieszaj lub miksuj części mokre z częściami suchymi do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Upiecz ciastka w foremkach (wlewaj masę do wysokości max 0,5 cm), lub
piecz masę, rozlaną na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut. (Uwaga! Ciasteczek nie rumienimy!)
Pokrój po upieczeniu w romby i podawaj lub łącz po 2 sztuki smarując ciastka dowolnym słodko – kwaśną marmoladą bez cukru ( a la makaroniki).
Gotowe!

Uściski!

Ciao!
🙂

4 thoughts on “CIASTECZKA PIEGUSKI / BEZ CUKRU I NABIAŁU, BEZGLUTENOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *