Znów słodkości!
Urocze, różowe pralinki z niespodzianką.
Pudrowy róż, różana nuta, kokos i migdał.
Bez nabiału i cukru.
Czysta, naturalna przyjemność…
🙂

Składniki:
migdały bez skórki (szklanka)
nerkowce (max 1/2 szklanki – najlepiej namoczone na noc)
wytłoczki kokosowe (efekt uboczny produkcji mleka kokosowego lub wiórki kokosowe, 1/2 szklanki, klik)
migdały bez skórki – jako nadzienie pralinek (tyle ile sztuk pralinek, nie do przewidzenia, zależne od wielkości lepionych kulek, namoczone na noc lub twarde, wedle gustu) 😉
wiórki kokosowe do obtaczania pralinek
ksylitol (max 1/2 szklanki do smaku, starty na puder)
świeży sok z buraczka (1 łyżka, efekt „pudrowy róż” 😉 )
woda różana, najlepiej domowa (2 łyżki)
Wykonanie:
Migdały zmiel na plastelinę, osobno zmiksuj nerkowce. Jeśli nie masz wytłoczków kokosowych zmiel na drobniejsze wiórki kokosowe (również te do obtoczenia pralinek). Zmiksuj ksylitol na puder. Wyciśnij sok z buraczka. Połącz migdały z 1/2 szklanki wytłoczków lub wiórków kokosowych, dodaj ksylitol, wodę różaną, sok z buraczka, porządnie wymieszaj. Dołóż tyle zmiksowanych nerkowców by masa była plastyczna ale nie za rzadka. 🙂 Każdy cały migdał (namoczony lub nie) obtaczaj masą różaną, ulep kuleczkę i porządnie „wyturlaj” w kokosowych zmielonych na drobno wiórkach kokosowych. I tak dalej aż do wyczerpania składników. 🙂
Schłodź w lodówce i podawaj.
Gotowe!

Ciao!
🙂

* w zależności od wielkości z podanej ilości ulepisz 25 – 35 pralinek (size matters 😉 ). Przechowują się dobrze w chłodzie, lekko twardnieją (max 4-5 dni).

0 thoughts on “NAJZDROWSZE SŁODKOŚCI – RÓŻANE PRALINKI – KOKOSANKI Z MIGDAŁEM bez cukru, nabiału, glutenu”

  1. witam, mam pytanie czy zalać wrzątkiem migdały bądź wodą, żeby lepiej się miksowały. Czy przez wrzątek nie stracą swoich zdrowotnych właściwości? pozdrawiam

  2. A takie pytanko czy jak połączę figi z poprzednich pralinek z miksem migdałowym (pozostałość po robieniu mleka) myślisz, że też mogą wyjść dobre pralinki? Czy łączyć masy w razie jakby się nie kleiło?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.