Pyszną pastę z ciecierzycy o arabskim rodowodzie każdy może przygotować sam w domu.
W wersji bardziej czasochłonnej i z pewnością zdrowszej, suszoną ciecierzycę należy namoczyć na noc, następnie ugotować do miękkości (min 1 godz.)

W wersji ekspresowej posiłkujemy się ciecierzycą ze słoika (unikamy puszek).

Składniki:
  • ciecierzyca (1 puszka lub 200g suszonej – ugotowanej)
  • Tahini (2 łyżki) (pasta z sezamu – można zmiksować samemu)
  • cytryna wg smaku (sok z  ok. 1/2-1szt.)
  • czosnek 1 ząbek
  • 1/2 łyzeczki kuminu
  • oliwa z oliwek (ok 3 łyżek)
  • woda jeśli pasta bedzie zbyt gęsta
  • sól
  • papryka chili (opcjonalnie, płatki lub cala suszona chili)

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Możemy podawać z pitoplackami z naszej strony lub z warzywami pociętymi w słupki (surowe warzywa jemy raczej w miesiącach ciepłych)

W pierwszej książce Smakoterapii znajdziesz więcej pomysłów na domowe pyszne hummusy!

Smacznego.

🙂

4 thoughts on “HUMMUS TRADYCYJNY”

  1. Pyszne. Ja dodałam garść rukoli i zielonej pietruszki. Kombinować trzeba 🙂 Dziękuję Tobie za wszystkie przepisy, są boskie! Od tygodnia jestem na Twoim blogu codziennie…czuję się jak pirat odnajdujący coraz większe skarby!

  2. Żeby hummus był oryginalnie arabski (czy choćby palestyńsko-izraelski)należy doprawić go kuminem nie chili 🙂 Pozdrawiam, Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.