Pyszną pastę z ciecierzycy o arabskim rodowodzie każdy może przygotować sam w domu.
W wersji bardziej czasochłonnej i z pewnością zdrowszej, suszoną ciecierzycę należy namoczyć na noc, następnie ugotować do miękkości (min 1 godz.)
W wersji ekspresowej posiłkujemy się ciecierzycą ze słoika (unikamy puszek).
Składniki:
- ciecierzyca (1 puszka lub 200g suszonej – ugotowanej)
- Tahini (2 łyżki) (pasta z sezamu – można zmiksować samemu)
- cytryna wg smaku (sok z ok. 1/2-1szt.)
- czosnek 1 ząbek
- 1/2 łyzeczki kuminu
- oliwa z oliwek (ok 3 łyżek)
- woda jeśli pasta bedzie zbyt gęsta
- sól
- papryka chili (opcjonalnie, płatki lub cala suszona chili)
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Możemy podawać z pitoplackami z naszej strony lub z warzywami pociętymi w słupki (surowe warzywa jemy raczej w miesiącach ciepłych)
W pierwszej książce Smakoterapii znajdziesz więcej pomysłów na domowe pyszne hummusy!
Smacznego.
🙂
Swietny smak. Dziekuje za przepis.
Pyszne. Ja dodałam garść rukoli i zielonej pietruszki. Kombinować trzeba 🙂 Dziękuję Tobie za wszystkie przepisy, są boskie! Od tygodnia jestem na Twoim blogu codziennie…czuję się jak pirat odnajdujący coraz większe skarby!
Dzięki Kasiu. 🙂
Uściski ślę! :)))
Żeby hummus był oryginalnie arabski (czy choćby palestyńsko-izraelski)należy doprawić go kuminem nie chili 🙂 Pozdrawiam, Kasia