Hummus
Pyszną pastę z ciecierzycy o arabskim rodowodzie każdy może przygotować sam w domu.
W wersji bardziej czasochłonnej i z pewnością zdrowszej, suszoną ciecierzycę należy namoczyć na noc, następnie ugotować do miękkości (min 1 godz.)

W wersji ekspresowej posiłkujemy się ciecierzycą ze słoika (unikamy puszek).

Składniki:
ciecierzyca (1 puszka lub 200g suszonej – ugotowanej)
Tahini (2 łyżki) (pasta z sezamu – można zmiksować samemu)
cytryna wg smaku (sok z  ok. 1/2-1szt.)
czosnek 1 ząbek
1/2 łyzeczki kuminu
oliwa z oliwek (ok 3 łyżek)
woda jeśli pasta bedzie zbyt gęsta
sól

papryka chili (opcjonalnie, płatki lub cala suszona chili)

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksyjemy na gładką masę. Możemy podawać z pitoplackami z naszej strony lub z warzywami pociętymi w słupki (surowe warzywa jemy raczej w miesiącach ciepłych)
Smacznego.
🙂

4 thoughts on “HUMMUS TRADYCYJNY”

  1. Pyszne. Ja dodałam garść rukoli i zielonej pietruszki. Kombinować trzeba 🙂 Dziękuję Tobie za wszystkie przepisy, są boskie! Od tygodnia jestem na Twoim blogu codziennie…czuję się jak pirat odnajdujący coraz większe skarby!

  2. Żeby hummus był oryginalnie arabski (czy choćby palestyńsko-izraelski)należy doprawić go kuminem nie chili 🙂 Pozdrawiam, Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.