Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 26/11/2016 - 27/11/2016
09:00 - 14:30

Lokalizacja
Gdańsk

Tagi
czekolada, kasza jaglana, mleko, pasztety, pizza


85d55-dsc09108Trójmiasto Kochane! Yeeeyeyeee!
Tyle mam z tego wyjazdu radości! Jeszcze zanim ruszyłamw drogę! 😀
Z Waszych maili na przestrzeni całego mijającego roku wiem, że czekaliście naprawdę długo na nasze spotkanie dlatego niezmniernie cieszę się, że w końcu się udało! Widzimy się aż na dwóch warsztatach kulinarnych oraz warsztatcie wiedzy/teoretycznym ŻYJ ZDROWO – EDUKUJ SIĘ! Jak ważna jest świadomość tego co jemy z pewnością Czytelnikom Smakoterapii tłumaczyć nie trzeba, bo włąsnie od tej świadomości, od edukacji żywieniowej wszystko co zdrowe się w kuchni zaczyna.

Sobota to dzień jaglany. Bazując na tej swojskiej kaszy przygotujemy zaskakujące potrawy oraz zainspirujemy się do twórczych działań kulinarnych we własnej kuchni.
Warsztat opiera się na nieprzetworzonych naturalnych składnikach, bez cukru, glutenu i nabiału, wegański. Niedziela to miks ulubionych potraw które nie bazują już na kaszy jaglanej. Przynajmniej nie wszystkie! Zajrzyjcie poniżej we wszystkie szczegóły:

ŻYJ ZDROWO – warsztat wiedzy
SOBOTA godz. 10 – 11.45
(koszt indywidualny, bez karnetu – 75zl)

Co jest naprawdę zdrowe a co nam szkodzi?
Dlaczego odżywiam się zdrowo a i tak choruję?
Co robię nie tak?
Dlaczego moje dzieci ciągle się przeziębiają?
Dlaczego boli mnie głowa, kręgosłup, dlaczego źle trawię?
Jak to jest, że im dalej w las tym więcej pytań?

1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.
2. Nietolerancje czy alergie? Z doświadczeń Matki „Alergika”.
3. Jelito – źródło odporności i… drugi mózg? Mikrobiom, dysbioza, leaky gut, diagnostyka, leczenie.
4. Profilaktyka zdrowia – jak to robimy że nie chorujemy?
Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia – termika produktów)
Ajurweda – założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka Smako do ajudoktora. 😉
5. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (mleka), cukru i glutenu, kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików, osób na dietach wykluczeniowych, osób z przeklekłymi chorobami, osób poszukujących podpowiedzi dotyczących zdrowego odżywiania
6. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci (ADHD, autyzm, ZA, „niegrzeczne dzieci”).

Co ugotujemy?

WARSZTATY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)
SOBOTA GODZ. 12.00 – 16.30
koszt bez karnetu 215zł

Warsztaty jaglane – z nowościami!

*jaglane chipsy/naczosy z wędzoną papryką (całkiem udany substytut rzeczonych! w wersji domowej i kaszowej)
*chlebki jaglane w 3 wersjach (ratują życie tym którzy życia bez chleba sobie nie wyobrażają, a drożdże i zakwas w ich diecie odpadają 😉 )
*gryczano – jaglany z solą himalajską
*włoski z suszonymi pomidorami
*orientalny z czarnuszką
*jaglana pasztetowa (takie małe oszukańcze, przesmaczne cudo, do złudzenia przypominające mięsny oryginał)
*jaglany majonez (wprawka przedświąteczna – do sałatki wielowarzywnej – ideał!)
*zupa krem z dyni „włoska” z kaszą jaglaną (idealny przemyt dyni w diecie opornych dzieci)
*jaglane kokosanki (zdrowe przekąski w domu, do szkoły i w drogę)
*jaglane mleko (i opowieści o tym dlaczego mleko roślinne sklepowe omijamy szerokim łukiem
*jaglana czekolada (zawsze ulubiony punkt programu)
*gorące napary idealne na zimę (niezbędne w chłody)
dodatkowo opowieści o jaglanej śmietanie do zupy ogórkowej i jaglanym beszamelu!

WARSZTAY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)
NIEDZIELA GODZ.10-14.30
koszt bez karnetu 215zł

Ulubione potrawy

*pizza z gryki – (najlepsze bezglutenowe, zdrowe ciasto jakie „wyrosło” na moim blacie kuchennym!)
*naleśniki z jednego składnika eden składnik a tyle smaku i radości… :D)
*prawdziwe pierogi! (wprawki przedświąteczne! )
*zupa krem orientalna z jaglanką (mój hit na jesień i zimę)
*złocisty mus kurkumowy na zimę – na słodko (złociste cudo które otworzysz w zimie i od razu zaświeci słońce!
*praliny z fasoli (skład nie do pokonania ani odkrycia za pomocą samych kubków smakowych! Tylko 3 bazowe składniki!)
*wegańskie mascarpone z owocami sezonowymi (wspaniały deser serowy bez sera)
*koktajl z mango na domowym mleku jaglanym (top topów wśród dzieci!)
*gorące słodkie kakao (bez kakao, bez cukru i bez mleka (a co! :P)

zapisy: smakoterapia.warsztaty@wp.pl

Skrypt z przepisami dla każdego uczestnika. Kilka niepublikowanych dotąd przepisów. Czeka nas nieustające smakowanie przygotowywanych potraw. Gotowi?

*Weźcie ze sobą:
uśmiech i dobry humor :)))))
nóż, ulubioną obieraczkę, fartuszek ;), pojemniczek/słoiczek jeśli zechcesz zabrać coś smacznego ze sobą.
*adres – będzie podany mailowo
*koszt 215 od osoby za 1 warsztat praktyczny
koszt 75 zł od osoby za warsztat wiedzy
lub karnety:
warsztat wiedzy + 1 warsztat gotowania 260zł
warsztat wiedzy + 2 warsztaty gotowania 460zł
2 warsztaty gotowania, bez warsztatu wiedzy – 405zł
(Koszt całości bez zniżek 505zł)
*Ilość uczestników ograniczona: ok 16-18 osób (o kolejności zdecyduje zgłoszenie oraz mailowe potwierdzenie wpłaty)

* możliwe drobne korekcje menu (w zależności od dostępności lokalnych produktów)
WSZYSTKIE POTRAWY SĄ WEGAŃSKIE, PRZYGOTOWANE BEZ NABIAŁU, CUKRU I GLUTENU.

Wyślij zgłoszenie na warsztat

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Category :

One thought on “Warsztaty Matki Smakoterapii w 3 spotkaniach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.