Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 25/02/2017 - 26/02/2017
09:00 - 19:30

Lokalizacja
Dobra Kawiarnia

Tagi
bez cukru, bez nabiału, bezglutenowe, chleb, ciasteczka, czekolada, jaglane mleko, kasza gryczana, kasza jaglana, pizza


Zaprasza Iwona Zasuwa, autorka bloga Smakoterapia, muzyk i pedagog, niestrudzona propagatorka zdrowego gotowania (również dla dzieci i z dziećmi, Matka Prowadząca program tv „Ugotuj mi mamo” oraz Ugotuj mi mamo 2″ (dwie pierwsze serie na antenie kuchni +).

POZNAŃ! Jedno słowo a tyle radości! 😀
Jeszcze zanim ruszyłam w drogę!

Ostatnio widzieliśmy się tak dawno, że uzbierała się od Poznaniaków niezła góra maili z pytaniami o smakoterapiowe warsztaty. Czekaliście naprawdę długo na nasze spotkanie dlatego niezmniernie cieszę się, że w końcu się udało! Widzimy się aż na dwóch warsztatach kulinarnych oraz warsztacie wiedzy/teoretycznym
ŻYJ ZDROWO – EDUKUJ SIĘ! Jak ważna jest świadomość tego co jemy z pewnością Czytelnikom Smakoterapii tłumaczyć nie trzeba, bo własnie od tej świadomości, od edukacji żywieniowej wszystko co zdrowe się w kuchni zaczyna.

Sobota to dzień jaglany. Bazując na tej swojskiej kaszy przygotujemy zaskakujące potrawy oraz zainspirujemy się do twórczych działań kulinarnych we własnej kuchni.
Warsztat opiera się na nieprzetworzonych naturalnych składnikach, bez cukru, glutenu i nabiału, wegański. Niedziela to miks ulubionych potraw które nie bazują już tylko na kaszy jaglanej. Przynajmniej nie wszystkie! Zajrzyjcie poniżej we wszystkie szczegóły:
POZNAŃ – SOBOTA, 25.02 godz.9-10.45
ŻYJ ZDROWO – warsztat wiedzy BRAK MIEJSC
(koszt indywidualny, bez karnetu – 75zl)

Czy wiadomo co jest naprawdę zdrowe a co nam szkodzi?
Dlaczego odżywiam się zdrowo a i tak choruję?
Co robię nie tak?
Dlaczego moje dzieci ciągle się przeziębiają?
Dlaczego boli mnie głowa, kręgosłup, dlaczego źle trawię?
Jak to jest, że im dalej w las tym więcej pytań?

1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.
2. Nietolerancje czy alergie? Z doświadczeń Matki „Alergika”.
3. Jelito – źródło odporności i… drugi mózg? Mikrobiom, dysbioza, leaky gut, diagnostyka, leczenie.
4. Profilaktyka zdrowia – jak to robimy że nie chorujemy?
Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia – termika produktów)
Ajurweda – założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka Smako do ajudoktora. 😉
5. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (mleka), cukru i glutenu, kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików, osób na dietach wykluczeniowych, osób z przeklekłymi chorobami, osób poszukujących podpowiedzi dotyczących zdrowego odżywiania
6. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci (ADHD, autyzm, ZA, „niegrzeczne dzieci”).

Co ugotujemy?

WARSZTATY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)
SOBOTA 25.02 GRUPA 1: godz.11-15 (BRAK MIEJSC – LISTA REZERWOWA)
SOBOTA 25.02 GRUPA 2: godz. 16.30-20.30 (dostępne miejsca)
JAGLANE WARSZTATY MATKI SMAKOTERAPII

– jaglany chlebek:
* z gryką i rozmarynem
*z suszonymi pomidorami i bazylią
* ziołowy z jarmużem
*z marchewką i czarnuszką
– jaglana pasztetowa
– pasta jaglana z pomidorami
– krem z warzyw z jaglanką
– jaglane mleko
– jaglana czekolada
– jaglane kokosanki
– jaglane kakao na gorąco

WSZYSTKIE POTRAWY SĄ WEGAŃSKIE, PRZYGOTOWANE BEZ NABIAŁU, CUKRU I GLUTENU.

WARSZTATY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)
NIEDZIELA 26.02 GRUPA 1: godz.10-14 (ostatnie miejsca)
NIEDZIELA 26.02 GRUPA 2: godz. 15.30 – 19.30 (dostępne miejsca)

* naleśniki z jednego składnika a wraz z nimi
* domowa błyskawiczna czekolada bez czekolady serwowana z jabłkami
* pitoplacki serwowane z
* wegańską pyszną pastą z czerwonej soczewicy
* pizza! ((najlepsze bezglutenowe, zdrowe ciasto jakie „wyrosło” na moim blacie kuchennym!)
* znakomita zupa krem z polskich warzyw zimowych muśnięta smakami Azji
* złocisty mus jabłkowy
* zimowy napar cytrusowo – ziołowy

Skrypt z przepisami dla każdego uczestnika. Kilka niepublikowanych dotąd przepisów. Czeka nas nieustające smakowanie przygotowywanych potraw. Gotowi?

*Weźcie ze sobą:
uśmiech i dobry humor :)))))
nóż, ulubioną obieraczkę, fartuszek ;), pojemniczek/słoiczek jeśli zechcesz zabrać coś smacznego ze sobą.
*adres – Poznań DOBRA KAWIARNIA!
*koszt 215 od osoby za 1 warsztat praktyczny
koszt 75 zł od osoby za warsztat wiedzy
lub karnety:
warsztat wiedzy + 1 warsztat gotowania 260zł
warsztat wiedzy + 2 warsztaty gotowania 460zł
2 warsztaty gotowania, bez warsztatu wiedzy – 405zł
(Koszt całości bez zniżek 505zł)
*Ilość uczestników ograniczona, o kolejności zdecyduje zgłoszenie oraz mailowe potwierdzenie wpłaty.

* możliwe drobne korekcje menu (w zależności od dostępności lokalnych produktów)
WSZYSTKIE POTRAWY SĄ WEGAŃSKIE, PRZYGOTOWANE BEZ NABIAŁU, CUKRU I GLUTENU

 

Wyślij zgłoszenie na warsztat

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.