Data/Czas
Date(s) - 05/10/2019
10:00 - 14:00
Lokalizacja
Pracownia Smaku Jolanty Kleser
Tagi
bez cukru, bez glutenu, bez nabiału, warsztaty
Domowa spiżarnia na co dzień – to warsztat dla osób ceniących sobie czas i zdrowe jedzenie. Na warsztacie przygotujecie ciekawe półprodukty, które doskonale dosmaczą, najprostsze z dań czyniąc je wybornymi i niewymagającymi wielu zabiegów przygotowawczych i do tego są zdrowe!
Przygotujcie się na kilka słów o domowym pieczeniu produktów, o zbawiennej roli kiszonek w menu, o smakowitych sosach, salsach, zamkniętych w słoikach warzywach, zupach i leczo. O słodkościach – niezapomnianej czekośliwce z dwóch składników, smakowych octach i letnich lemoniadach. Przygotujcie się na smak, zdrowie i dobry czas dla siebie samego.
W domu, w którym jest spiżarnia zawsze, znajdzie się coś dobrego do jedzenia!
MENU – degustacja kiszonych smakołyków:
- kiszony kalafior w buraczkach
- kolorowa kiszona salsa
- kiszona marchew
- domowe napoje fermentowane
MENU WARSZTATOWE:
- rasowa dyniowa, czyli pieczone złoto na jesień
- pieczone warzywa do obiadu i do słoika
- kociołek kaszy z grzybami i rukolą
- potrawka z ziemniaków i fasoli mung
- placki warzywne z dynią
- sos barbecue – samo zdrowie
- czekośliwka bez cukru, idealna do słoika i na deser
Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.
Równorzędną jej pasją jest gotowanie, a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej), czyli jak żyć (co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo, oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę „Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja „Smakoterapia 2”.
ZAPISZ SIĘ! Klik!