Data/Czas
Date(s) - 29/04/2019
17:30 - 22:00
Lokalizacja
Zmokła Kura Studio Kulinarne
Tagi
warsztaty
Z miłości do dziecka dzieją się w życiu matki niesamowite rzeczy! Bo któż by pomyślał, że z wyzwania jakim było gotowanie dla wybrednego alergika zrodzi się tyle pomysłów na przepyszne i zdrowe potrawy roślinne? Że jedzenie sezonowe, a więc i niedrogie, w rytmie slow, może być tak różnorodne, kolorowe i apetyczne?
Zapraszam na wspólne gotowanie i smakowanie prostych potraw roślinnych, bez cukru nabiału i glutenu.
„Żyj i jedz zdrowo” – co to oznacza z perspektywy współwystępujących teorii?
Do zmiany zawsze niezbędna jest wiedza. Jak się odnaleźć w naszych czasach, w gąszczu wykluczających się nurtów i koncepcji dotyczącej zdrowego stylu życia, odżywiania, profilaktyki zdrowia czy leczenia chorób?
Porozmawiamy również o praktycznych aspektach prowadzenia zdrowej kuchni. O tym skąd brać produkty zdrowe i naturalne, w czym i jak gotować (a może nie gotować wcale?) oraz o tym z czym przyjdziecie do naszej wspólnej przestrzeni.
W programie to o co pytacie najczęściej, ale lista zagadnień wciąż jest otwarta…
1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.
2. Nietolerancje czy alergie? Z doświadczeń Matki „Alergika”.
3. Jelito – źródło odporności i… drugi mózg?
4. Profilaktyka zdrowia – jak to robimy że nie chorujemy?
Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia – termika produktów)
Ajurweda – założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka Smako do ajulekarza. 😉
5. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (mleka), cukru i glutenu, kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików.
8. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci (ADHD, autyzm, ZA, „niegrzeczne dzieci”).
6. Coś z kuchni własnej: dlaczego kasza jaglana? (degustacja mleka jaglanego)
7. Pomocne inicjatywy, adresy, kontakty.
A w praktyce?
1. sposoby gotowania kaszy jaglanej – znaczenie i rola w diecie
2. chlebek jaglany z suszonymi pomidorami
3. chlebek gryczany z rozmarynem
4. bakłażan opiekany – najlepszy!
5. twarożek wegański z warzywami
6. niezwykła zupa ze zwykłej marchwi
7. bezglutenowe naleśniki
8. mleka roślinne – ulubione
9. czekolada bez czekolady
10. ciasteczka jaglane najprostsze
I wiele inspiracji z doświadczeń autorki przepisów.
O Smakoterapii:
Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.
Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę „Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja „Smakoterapia 2”. Kilka dni temu rozpoczęła się przedsprzedaż najnowszej książki Smakoterapii 3 – Spiżarni! Premiera 05.06.2019!
Koszt : 220
Ilość miejsc : 16
W cenie : wszystkie sprzęty i komponenty do wykonania dań, skrypt z przepisami, wiedza i praktyka! Rezerwacje : warsztaty@smakoterapia.pl
Zapraszamy!
Uwaga, ze względu na lokalną dostępność niektórych produktów menu może uleć zmianie.
Wyślij zgłoszenie na warsztat
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.