Data/Czas
Date(s) - 12/09/2020
15:30 - 19:30
Lokalizacja
Zmokła Kura Studio Kulinarne
Tagi
warsztaty
Roślinne menu – dbałość o własny dobrostan i matkę Ziemię
Masowa produkcja żywności, w tym przede wszystkim przemysł mięsny, już dawno przestała służyć naszemu zdrowiu a jej konsekwencje sięgają głęboko, naruszając ekosystem, stawiając pod znakiem zapytania przyszłość całej naszej planety. Jakich dokonywać wyborów by ograniczyć ten negatywny proces? Czy nasze codzienne wybory mają znaczenie?
W trosce o zdrowie i przyszłość dla nas i naszych dzieci przyjrzymy się naszemu codziennemu menu, przygotujemy pyszne dania roślinne.
Więcej warzyw na talerzu!
Mniej mięsa i nabiału!
Więcej różnorodnych produktów naturalnych!
Bez całodniowego stania przy garach!
Szybkie, dobre, zdrowe patenty na smaczne, pożywne potrawy!
To co jemy buduje nasze ciała, to co wkładamy do sklepowego koszyka – może budować lub rujnować naszą planetę. Zapraszam na warsztaty świadomego odżywianie ze Smakoterapią.
W planie odrobina teorii i praktyczne wspólne przyrządzanie posiłków z roślin. Kuchnia roślinna jest różnorodna, kolorowa, przepyszna i często zaskakująca. Nie musisz być wegetarianinem lub weganinem! Wystarczy, że zechcesz świadomie komponować swoje menu, z dbałością o swoje ciało i naszą planetę.
————————————
MENU
1. kiełkowanie nasion – w jakim celu jemy kiełki? Porady praktyczne i degustacja
2. placki z kiełków ciecierzycy
3. fermentowanie warzyw i owoców – zasady i cele fermentacji, praktyczne porady i degustacja
• kiszona marchew
• kiszone rzodkiewki
• kiszony kalafior w buraczkach
• salsa paprykowo – pomidorowa
4. pasta banalna – genialna pachnąca bazylią
5. hummus buraczany ze słonecznikiem
6. makaron buraczany najlepszy!
6. pieczona dyniowa – znakomita zupa wspierająca Żołądek i Śledzionę (TCM)
7. warzywna szybka potrawka jednogarnkowa
8. pralinki niespodzianka
O Smakoterapii:
Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 22 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.
Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę „Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja „Smakoterapia 2”. Kilka dni temu rozpoczęła się przedsprzedaż najnowszej książki Smakoterapii 3 – Spiżarni! Premiera 05.06.2019!
Koszt : 240
Ilość miejsc : 16
W cenie : wszystkie sprzęty i komponenty do wykonania dań, skrypt z przepisami, wiedza i praktyka! Pytania : warsztaty@smakoterapia.pl
Zapraszamy!
UWAGA – GRUPA PORANNA 9-13 – BRAK MIEJSC.
GRUPA POPOŁUDNIOWA: KLIKNIJ KUPNO BILETU NA GODZ. 15.30
Uwaga, ze względu na lokalną dostępność niektórych produktów menu może uleć zmianie.
Wyślij zgłoszenie na warsztat
Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.