Książki Smakoterapii

Akademia Smakoterapii

Kasza jaglana – info

Kolorowe „serniczki” kokosowo-jaglane

To jeden z najprostszych przepisów na małe co nieco, w dodatku w wyjątkowych kolorach! Uwielbiane przez dzieci, bo „smerfowe”! Gdyby jednak komuś znudziły się błękit i zieleń, wystarczy sięgnąć po inne naturalne barwniki: sok z buraczka, sok z marchewki, kurkumę… SKŁADNIKI: • ugotowana na sypko kasza jaglana 1 szklanka • domowy mus z kokosa KLIK!……………

MIĘDZYNARODOWE TARGI KSIĄŻKI W KRAKOWIE 2018

Kochani! Z wielką radością zapraszam Was na Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie, podczas których spotkam się z Wami dnia 27.10 w sobotę, w godz. 16.30 -17.20.  Szukajcie stoiska C56 PLATON w hali Wisła. Będzie mi niezwykle miło zobaczyć Was na żywca 😉  😀 , pogadać i uścisnąć!  Do zobaczenia! Uściski! Iwona Zasuwa Smakoterapia

WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – ciasto na opak

Śliwki w kompocie, śliwki na gorąco, śliwki w słoju na zimę, czekośliwki, wszędzie ŚLIWKI! Cudowny czas plonów i radości! Śliwki w wegańskim cieście? Trochę trudne zadanie, bo ciasto wegańskie nie jest pomysłem łatwym, zwłaszcza jeśli dodatkowo ma być bezglutenowe. Zazwyczaj rośnie słabo albo wcalew dodatku bywa zbyt rachityczne by unieść na swych barkach ciężkie, soczyste…

Smakoterapia 2! Nowa książka!

Yay!!! Nadeszła wreszcie wiekopomna dla mnie chwila! Cud Smakoterapii, cud zmian w moim życiu, w tej niezwykłej pastelowej oprawie. Niech trwa! Zapraszam Was serdecznie: oto Smakoterapia 2! Pierwszą książkę, którą już znacie, traktuję jak podstawę gotowania bez cukru, nabiału i glutenu. Jej wielki, niespodziewany dla mnie sukces, był niezwykłym prezentem od życia a w zasadzie….…

Heretycka wegańska mozarella

Wiem wiem, za takie przepisy ktoś tu powinien dostać zakaz wjazdu do moich ukochanych Włoch! Toż to herezja! Ale co zrobić… To tęsknota za nabiałem skutkuje takimi oto przepisami. Fakt, że do smaku nabiału tej kuli dość daleko, nie powstrzymał mnie przed wypróbowaniem domowej smakoterapiowej wersji. Z pomidorami, świeżą bazylią, czosnkiem, oliwą i dobrym octem…

PRZEPYSZNA FASOLA MUNG Z ZIEMNIAKAMI PO INDYJSKU

Miłość mojego syna od pierwszego wejrzenia! Azja, smaki Azji, podróże palcem po mapie i łyżką po garnkach! Czy może być cudowniejszy sposób na spędzenie dobrego czasu w kuchni z własnym synem? Dla mnie nie! To wyprawa po aromaty Indii. Z asystą Młodego Artysty Kulinarnego. Co nam zostało z azjatyckich wspomnień z prawdziwych wakacji? Voila!  …

ZDROWA LEMONIADA Z POKRZYWĄ

Jeeeeeeest! 😀 😀 😀 Dopiero pierwsza połowa kwietnia a “majowa” pokrzywa już jest! Bardzo się cieszę, bo to główny składnik naszego corocznego rytuału oczyszczająco-wzmacniającego. Pijemy codziennie sok wyciśnięty ze świeżej pokrzywy. Zużywamy w tym celu liście i łodyżki bardzo młodych pokrzyw (nie nadają się już te po zakwitnięciu). Ale zanim przejdziemy do tego sezonowego procederu, zbieramy…

WIELKANOC Bez cukru nabiału i glutenu!

Szykujemy się do Świąt Wielkanocnych! Wielkanoc to nowe życie, odrodzenie i inne poważne sprawy ale i …smakołyki! Po zimie, długim przednówku, świadomym poście (u DOROSŁYCH!!! nigdy u dzieci!), polegającym na ograniczaniu atrakcji i żywieniowego wypasu, wreszcie nadchodzi ten moment! Siadamy razem do stołu i ustalamy wspólne świąteczne menu. O czym marzysz? 😀 Ja czekam na pyszny…