To dopiero wyzwanie! Smakowite ziele w postaci à la szpinak, podane
w zupie długo nie przemawiało do moich kubków smakowych. Aż do chwili gdy odkryłam, że w tandemie z chrzanem, jakże pożądanym w wiosennym menu, tworzy duet idealny. Zatem w mojej
kuchni, jeśli zupa z pokrzywą, to tylko taka. Jest pożywna dzięki ziemniakom i warzywom korzeniowym oraz wzbogacona smakiem tłoczonego na zimno oleju i sezamową posypką.
SKŁADNIKI:
- marchew . 2 szt.
- korzeń pietruszki . . . . . . . . . . 1 szt.
- seler, korzeń, nieduży . ½ szt.
- ziemniaki, duże . 4 szt.
- por . . . . . . . . . 1 szt.
- cebula, biała . 1 szt.
- pokrzywa 1 pęk
- szczypiorek . 1 pęczek
- liście laurowe 3 szt.
- ziele angielskie . 5 ziaren
- ziarno sezamu (opcjonalnie) . 1 garść
- olej lniany świeżo tłoczony
- lub inny dobry tłuszcz
- chrzan dobrej jakości 1 słoiczek
- sól i pieprz (do smaku)
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy, najlepiej domowy (do smaku)
- orzechy nerkowca lub blanszowane migdały (opcjonalnie) . 1 garść
WYKONANIE:
Włoszczyznę i cebulę obierz, nie krój, włóż do garnka. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmij z zupy wszystkie białe warzywa: por, cebulę, seler, białą pietruszkę, jeśli chcesz, dorzuć do nich garść nerkowców lub migdałów blanszowanych i zmiksuj z dodatkiem wywaru na krem. Wlej z powrotem krem do garnka, dodaj liście
pokrzywy i zagotuj. Dopraw całość sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, solą i pieprzem.
Wlej do talerza, dodaj pokrojoną marchewkę z zupy, łyżeczkę chrzanu, okraś dobrym olejem, posyp sezamem i szczypiorkiem.
Gotowe!
PS Domowy chrzan bez dodatków konserwujących bardzo łatwo zrobisz
według przepisu ze Smakoterapii 3 – Spiżarni.
Pokrzywa (urtica dioica)!
Najważniejsza dla mnie wiosenna roślina. Wiosną regularnie przeprowadzam kuracje pokrzywowe, pijąc świeżo wyciskany sok każdego ranka przez przynajmniej trzy tygodnie (z przerwą w środku). Ziele to działa diuretycznie (wskazania: obrzęki, kamica i inne choroby pęcherzyka żółciowego), łagodzi alergie, obniża poziom cholesterolu, mocznika oraz ciśnienie krwi, redukuje stany zapalne, łagodzi ból, hamuje wypadanie włosów, rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Stosuje się je pomocniczo w cukrzycy, nieżycie żołądka, jelit, chorobach płuc, przy osłabieniu ogólnym, przy trądziku, bólach głowy, przeroście prostaty, zapaleniach układu moczowego. Pokrzywa jest niezastąpiona! Według TCM usuwa z ciała wilgoć, śluz i gorącą wilgoć, dlatego wykorzystuję ją w swoim menu również na ciepło: gotuję z jej dodatkiem zupy (zupa będzie idealna dla osób, które są wychłodzone i niewskazany jest dla nich zimny, wyciskany sok z pokrzywy)
Ps. Pokrzywa jest zimna termicznie. Jeśli jesteś osobą marznącą, możesz dodać do niej wywar ze świeżego imbiru i pić na ciepło, lub dodać do wytrawnych dań, takich jak powyższa zupa.
Przepis na shot pokrzywowy – znajdziesz tutaj: https://www.smakoterapia.pl/2012/04/napoj-z-pokrzyw/?fbclid=IwAR1V7-fD97dAgqvbrV6hjrMFByG98Wg3ZkdifnBAJ-hZDlKG-NMHL8TGwdE