Do napisania tej książki zabierałam się bardzo długo, inspirowana doświadczeniami ostatnich czasów (pandemia) oraz dyskusjami kuluarowymi toczącymi się podczas spotkań warsztatowych z moimi
Drogimi Czytelnikami. Jest ona ukłonem w stronę wszystkich moich Kochanych Warsztatowiczów przeszłych i przyszłych, dla których dyskusje o zdrowiu z perspektywy holistycznej, z elementami medycyny Wschodu, są cenną inspiracją do poszukiwań praktycznych zmian. W ostatnim czasie doświadczaliśmy wielu emocji związanych z lękiem przed nowymi wirusami, powszechne stały się pytania:

Smakoterapia – najnowsza książka, premiera 22.02.2023


JAK ŻYĆ, ŻEBY NIE ZACHOROWAĆ?
Co nas chroni przed „złymi ” drobnoustrojami ?


Te pytania są fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas codziennej PROFILAKTYCE chorób w przypadku osób względnie zdrowych. Narracja dominująca w ostatnich latach pokazała, jak łatwo znajdujemy sobie ofiarę naszego stanu zdrowia na zewnątrz („zaraziłeś mnie!”), a jak niewiele uwagi przywiązujemy do wsparcia naszych mechanizmów obronnych
wewnątrz ciała. Potrafimy rozpaczliwie oczekiwać na ratunku w postaci magicznej pigułki, zamiast podjąć rękawicę i samodzielnie zaopiekować się sobą. O ile myślenie w kategoriach ANTYbakteryjny, ANTYwirusowy, ANTYgrzybiczy, ANTYdrobnoustrojowy, ma sens, kiedy doświadczamy POŻARU w ciele
w postaci stanów zapalnych, o tyle nie sprawdza się na co dzień w prewencji
zdrowia.

Chcesz walczyć czy współpracować?


Zatem:
Jak wziąć ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje zdrowie?
Jak być PROodpornościowym zamiast ANTYwirusowym?
Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim, który wszak zasiedla nasze ciało w liczbie drobnoustrojów znacznie przewyższającej liczbę komórek naszego ciała?
Jak możemy spojrzeć na zdrowie, korzystając z podpowiedzi TCM?
Jak żyć zdrowo?
Dlaczego chorujemy?
Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia?


Do tego oczywiście garść podpowiedzi praktycznych i kulinarnych – to zawartość tej książki.
Z pewnością nie wyczerpuje ona tematu, a jedynie dotyka niektórych aspektów, które warto wziąć pod uwagę z perspektywy TCM. Ta książka nie aspiruje do miana pozycji naukowej, nie cytuje badań. Nie
można na podstawie zawartej w niej wiedzy postawić ani sobie, ani nikomu innemu, diagnozy.
Możesz ją potraktować jako inspirację na drodze własnych poszukiwań.


Nieustająco ubolewam, że nadal w naszym kraju nie istnieje żadna ścieżka
edukacyjna, dzięki której dzieciaki i młodzież mogłyby zrozumieć, jak ważne
i wartościowe jest uczenie się, jak na co dzień dbać o siebie samego na każdym
poziomie: od odżywiania, przez oddychanie, po zdrowe emocje czy relacje.


Dziękuję Ci, że jesteś!
Iwona Zasuwa

Gdzie kupić? https://www.swiatksiazki.pl/smakoterapia-zyj-i-jedz-zdrowo-odpornosc-na-talerzu-6955696-ksiazka.html?fbclid=IwAR0Aq-PhJqX6WoYYtec01JDoPfDuMICh5ic8F1z5wG91SMmOEFNJAgUpjVM

2 thoughts on “PREMIERA! „Smakoterapia – Żyj i jedz” zdrowo czyli: jak skutecznie zadbać o zdrowie i przestać się bać drobnoustrojów.”

  1. Pani Iwono,
    to moja codzienna książka kucharska! Nawet nie trzymam jej na półce, tylko na blacie w kuchni, bo po prostu sobie otwieram i gotuję. Gratuluję pomysłu poradnika i praktyka 🙂 A jedzonko pycha!

    1. Pani Barbaro,
      bardzo dziękuję za Pani opinię, ogromnie mnie ona cieszy! Niech służy zatem: na zdrowie!
      Wysyłam uściski! ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.