W mojej familii boczniaki nie cieszą się szczególnym wzięciem. Dla męża za nudne, dla syna tekstura kompletnie nie ta. Jako jedyna wierna fanka tego łagodnego w smaku grzybka nie poddałam się nigdy! I tak oto nadszedł ten piękny dzień, kiedy okazało się, że wszyscy kochamy boczniaki. Jak widać, wszystko zależy od tego czy utrafimy w gust i smak domowników! Koniecznie wypróbuj! Przygotowałam je na obiad, do zwykłego ziemniaczanego puree, ale są tak znakomite, że zagoszczą na moim wigilijnym stole.
SKŁADNIKI:
- boczniaki – ok 400g
- pomidor świeży (w sezonie) – 1 szt – lub 3 łyżki dobrej jakości passaty pomidorowej (nie koncentratu!)
- cebula czerwona (lub inna) – duża – 1 szt.
- czosnek suszony – 1 łyżeczka (lub 2 ząbki świeżego)
- sos sojowy tamari (lub inny jeśli nie musisz użyć bezglutenowego) – 2 łyżki lub do smaku
- kminek mielony – 1/3 łyżeczki
- kmin rzymski mielony – 1/2 łyżeczki
- cynamon – 1/2 łyżeczki
- szczypta oregano, majeranku i cząbru
- papryka wędzona – 1,5 łyżeczki lub do smaku
- pieprz czarny – do smaku
- ziele angielskie – 1 ziarnko
- świeża papryczka chili – wyłącznie dla tych co lubią wyostrzyć danie
- sok z cytryny – 1-2 łyżki – lub do smaku
- syrop klonowy – 1 łyżka
- oliwa – 3 łyżki
- szczypta soli do cebuli
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, podduś na oliwie z dodatkiem soli i przypraw: oregano, majeranku, cząbru, ziela, cynamonu, kminu, kminku i suszonego czosnku (lub świeżego). Dodaj również niewielką pikantną papryczkę w wersji na ostro (jeśli lubisz). Mieszaj. Kiedy cebula się zeszkli, przełóż całość do miseczki i zmiksuj z dodatkiem sosu sojowego, pomidora (lub passaty), syropu klonowego, soku z cytryny (jeśli za gęste, rozrzedź odrobiną wody). Do przygotowanej masy dodaj oczyszczone i porwane w paski boczniaki i porządnie wymieszaj. Całość przełóż na patelnię, duś pod przykryciem niecały kwadrans a następnie zdejmij pokrywkę, dopraw ewentualnie odrobiną soli do smaku i prawie całkowicie zredukuj płyn.
Posyp całość świeżo mielonym pieprzem i zieleniną. Podawaj na ciepło lub na zimno.
PYSZNE!
Uściskowując
Matka Smako
Właśnie poszukiwałam jakiegoś przepisu z wykorzystaniem boczniaków i wprost idealnie trafiłam. Sama nie wpadłabym na to, by je w taki sposób przyrządzić. Na zdjęciach wszystko prezentuje się smakowicie. Mam nadzieję, że uda mi się odtworzyć ten przepis 🙂
Świetnie wysmażone – dokładnie tak, jak powinny być. Niezwykle delikatny aromat. Magia!
Dzień dobry
Brakuje mi Pani nowych przepisów
Mam książki ale tutaj to co innego…
WITAM JAKA TO SAŁATKA , Z JAKIEJ KAPUSTY CZYM DOPRAWIONA BO WYGLADA SMAKOWICIE OBOK BOCZNIAKOW I KARTOFELKOW
Pani Danuto, to kiszona kapusta z olejem lnianym i zieleniną – lubczykiem. Kapka miodu i trochę pieprzu i jest znakomita. Pozdrawiam serdecznie.