I pomyśleć, że z wszystkich słodyczy na świecie najbardziej lubię kiszone ogórki! To już kolejny przepis na słodkie placki z dodatkiem jabłek dla mojego coraz starszego Pierworodnego fana słodkich śniadań. Miękkie, fajnie rosnące, z dobrym składem, baaaardzo słodkie z powodu dodatku przejrzałego banana to u nas dobry pomysł na szybkie słodkie co nieco o każdej porze dnia i to bez dodatku cukru! Z dodatkiem domowej malinowej frużeliny to po prostu bajka… Zapraszam do wypróbowania! Racuchy z jabłkami dla jajożercy!

 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 banan (przejrzały, bardzo słodki)
  • 3 jajka
  • 3 spore łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia dobrej jakości
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Banana obierz, rozgnieć widelcem w misce, jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski z bananem wbij całe jajka, dołóż mąki, proszek i zmiksuj całość na gładko. Jeśli po 5 minutach krem jest płynny, dodaj jeszcze 1-2 łyżki mąki kokosowej. Konsystencja kremu – to gęsta śmietana. Do gotowego ciasta dodaj starte jabłko i wymieszaj. Smaż na niedużym ogniu niewielkie placki (niezbyt grube) i delikatnie odwracaj na drugą stronę za pomocą wygodnej patki. Nie wysusz zbyt mocno! Podawaj z ulubionym sosem owocowym lub saute. Są pyszne!

 

Smacznego i na zdrowie!

 

One thought on “RACUCHY Z JABŁKAMI najsłodsze, bezglutenowe, naturalne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.