Misa gorącej strawy jest dobra na wszystko! Niedoceniane, mało poważane, nasze narodowe dobro: ZUPA! U progu jesieni nabiera szczególnego znaczenia. Szykując ciało na chłodną aurę syci i grzeje, nie zajmuje zbyt dużo czasu w temacie przygotowań. Prosta, wystarczająco dobra, niedroga, sezonowa. Pełna jesiennych zbiorów. Doceniłam dopiero niedawno ten skarb i korzystam pełnymi garściami. Zapraszam serdecznie do stołu!
Składniki:
- 1 por
- 1 cebula
- 1 marchewka (nieduża)
- 1 biała pietruszka (nieduża)
- kawałek selera korzeniowego
- 1 nieduża cukinia
- 1 średni bakłażan
- 1 nieduży kabaczek
- kłącze imbiru (2cm)
- 3 ząbki czosnku
- małą ostra papryczka (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 5 dużych pomidorów
- 6szt ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2-3 łodyżki dorodnego lubczyku
- sól, pieprz do smaku oraz syrop klonowy do smaku (u mnie ok 1 łyżeczki)
- zielenina (koper lub zielona pietruszka do posypania)
- olej świeżo tłoczony lniany, rydzyk lnianka lub oliwa z oliwek do polania na talerzu.
Wykonanie:
Kłącze imbiru oraz czosnek obierz i drobniutko posiekaj, następnie włóż do garnka na tłuszcz i lekko podduś lekko nieustannie mieszając. Dodaj kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe oraz, opcjonalnie, papryczkę ostrą. Przygotuj jarzynkę: obierz i pokrój lub rozdrobnij w urządzeniu miksującym (średnio drobno). Obraną cebulę opal nad palnikiem i dodaj wraz z jarzynką do garnka. Wymieszaj całość, chwilę podgrzej, podlej gorącą wodą (ok 2 litrów) i gotuj. W międzyczasie pokrój cukinię, kabaczka, bakłażana oraz obrane ze skóry pomidory i i po ok 20 minutach dodaj do gotującej się zupy. Teraz gotuj całość do miękkości bakłażanów, podlej wrzątkiem jeśli zupa jest zbyt gęsta, dopraw solą, pieprzem i syropem. Na talerzu podlej zupę niewielką ilością dobrego oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia (np lnianym, rydzowym, albo oliwą) i posyp suto zieleniną.
PS. W wersji bardziej sycącej dodaj do zupy namoczoną wcześniej i ugotowaną osobno fasolę mung. Pyszności!
Smacznego!
Słuchałam ostatnio Pani wywiadu w radiu Nowy Świat, zajrzałam na stronkę i znalazłam wiele ciekawych przepisów ?…mam takie pytanie, w powyższym przepisie jest mowa o przygotowaniu jarzynki, czy mogłaby Pani napisać jaśniej co ma na myśli? Ja dopiero od roku odkryłam miłość do gotowania ?
Serdecznie pozdrawiam i życzę jak najwięcej pomysłów na pyszne dania ?
Wlasnie zjadlam ostatnia porcje – bardzo smaczna i odzywcza zupa, od siebie dodalam tylko kilka lyzek soczewicy zoltej.
Cieszę się! Na zdrowie! 😀
Zupa bardzo dobra. Complimenti ?
Bosko! Przesyłam uściski! 😀