Misa gorącej strawy jest dobra na wszystko! Niedoceniane, mało poważane, nasze narodowe dobro: ZUPA! U progu jesieni nabiera szczególnego znaczenia. Szykując ciało na chłodną aurę syci i grzeje, nie zajmuje zbyt dużo czasu w temacie przygotowań. Prosta, wystarczająco dobra, niedroga, sezonowa. Pełna jesiennych zbiorów. Doceniłam dopiero niedawno ten skarb i korzystam pełnymi garściami. Zapraszam serdecznie do stołu!

Składniki:

  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 marchewka (nieduża)
  • 1 biała pietruszka (nieduża)
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 1 nieduży kabaczek
  • kłącze imbiru (2cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • małą ostra papryczka (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 5 dużych pomidorów
  • 6szt ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2-3 łodyżki dorodnego lubczyku
  • sól, pieprz do smaku oraz syrop klonowy do smaku (u mnie ok 1 łyżeczki)
  • zielenina (koper lub zielona pietruszka do posypania)
  • olej świeżo tłoczony lniany, rydzyk lnianka lub oliwa z oliwek do polania na talerzu.

Wykonanie:

Kłącze imbiru oraz czosnek obierz i drobniutko posiekaj, następnie włóż do garnka na tłuszcz i lekko podduś lekko nieustannie mieszając. Dodaj kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe oraz, opcjonalnie, papryczkę ostrą. Przygotuj jarzynkę: obierz i pokrój lub rozdrobnij w urządzeniu miksującym (średnio drobno). Obraną cebulę opal nad palnikiem i dodaj wraz z jarzynką do garnka. Wymieszaj całość, chwilę podgrzej, podlej gorącą wodą (ok 2 litrów) i gotuj. W międzyczasie pokrój cukinię, kabaczka, bakłażana oraz obrane ze skóry pomidory i i po ok 20 minutach dodaj do gotującej się zupy. Teraz gotuj całość do miękkości bakłażanów, podlej wrzątkiem jeśli zupa jest zbyt gęsta, dopraw solą, pieprzem i syropem. Na talerzu podlej zupę niewielką ilością dobrego oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia (np lnianym, rydzowym, albo oliwą) i posyp suto zieleniną.

PS. W wersji bardziej sycącej dodaj do zupy namoczoną wcześniej i ugotowaną osobno fasolę mung. Pyszności!

Smacznego!

5 thoughts on “PROSTA ZUPA JESIENNA na dobry nastrój i na zdrowie”

  1. Słuchałam ostatnio Pani wywiadu w radiu Nowy Świat, zajrzałam na stronkę i znalazłam wiele ciekawych przepisów ?…mam takie pytanie, w powyższym przepisie jest mowa o przygotowaniu jarzynki, czy mogłaby Pani napisać jaśniej co ma na myśli? Ja dopiero od roku odkryłam miłość do gotowania ?
    Serdecznie pozdrawiam i życzę jak najwięcej pomysłów na pyszne dania ?

  2. Wlasnie zjadlam ostatnia porcje – bardzo smaczna i odzywcza zupa, od siebie dodalam tylko kilka lyzek soczewicy zoltej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.