Uwielbiam.
Mogę jeść o każdej porze roku ale teraz, zimną, z największą przyjemnością… Kociołek gorących warzyw doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i gęsty gulasz na przyjęciu karnawałowym. Co w środku? Gorące, kremowe, aromatyczne, miło łechcące podniebienie by wybuchnąć eksplozją smaku, zwykłe warzywa! Trochę marchwi, trochę dyni i trochę magii… czyli specjalnej kompozycji przypraw. Ciekawe, że u mnie w domu nikt nie pała wielką miłością do jarmużu na ciepło, a w tym daniu jest on jakże pożądanym i w stu procentach akceptowanym dodatkiem! Ten i jeszcze kilka moich ulubionych przepisów znajdziecie w najnowszym, lutowym numerze miesięcznika Uroda Życia. Zapraszam serdecznie!

Składniki:
ćwiartka niedużej dyni hokkaido lub butternut
3 szt marchwi
3-4 pokaźne liście jarmużu
1 cebula
3cm plaster świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
400g pieczarek lub boczniaków
100g blanszowanych migdałów
1 szklanka passaty pomidorowej
1 słodka czerwona papryka (nieduża)
1 ostra papryczka (lub mniej, do smaku)
1 łyżka mielonej kolendry
1/2 łyżki kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminku
sól kamienna niejodowana do smaku
3 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 pęczek zielonej kolendry
1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Wykonanie:
Dynię, marchew obierz i pokrój w zgrabną kostkę, pieczarki lub boczniaki w plasterki. Jarmuż pokrój w drobne pasy pozbywając się uprzednio łodygi. W garnku o szerokim dnie podgrzej 3 łyżki oleju kokosowego. Cebulę, czosnek i imbir obierz i zmiksuj z dodatkiem wody na gładki płyn, następnie wlej całość do garnka z tłuszczem, dołóż marchew i dynię i gotuj do względnej miękkości warzyw ( u mnie al dente). W międzyczasie rozdrobnij czerwoną paprykę i włóż do blendera, dodaj do niej blanszowane migdały, passatę pomidorową oraz mniej więcej 1 szklankę wody i zmiksuj całość na krem. Dodaj masę do garnka za warzywami i zagotuj. Teraz dołóż pieczarki oraz jarmuż. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj niewielką ilość wrzącej wody. Dołóż przyprawy, ugotowaną ciecierzycę i dopraw do smaku. Podawaj danie na gorąco, suto okraszone zieloną kolendrą.

Smacznego!
Matka Smakoterapia

2 thoughts on “KOCIOŁEK ROZGRZEWAJĄCYCH WARZYW W AROMATYCZNYM SOSIE”

  1. Wczoraj udało mi się przyrządzić taki kociołek i… same pyszności. Obecność tych wszystkich przypraw sprawia, że to po prostu nie może się nie udać. U mnie wszyscy się zajadali, mimo, że podobnie – raczej nie przepadają za jarmużem. To już kolejne danie, które na stałe ląduje w naszym jadłospisie. 🙂

    P.S.: Zdjęcia dań jak zwykle sprawiają, że człowiek od razu robi się głodny. 🙂

Pozostaw odpowiedź Monia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.