Propozycja bardzo smakowitego ciasta dla Jajożerców oraz Kokosolubów.
Bez zbędnego wprowadzenia, to ciasto broni się samo,
nawet jeśli Wam nie wyjdzie idealnie, jako i mnie nie wychodzi.
😉
Zapraszam!

Ciasto z malinami bezglutenowe

Składniki:

100g wiórów kokosowych
6 jaj
szczypta kurkumy
4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder

Wykonanie:
Wiórki kokosowe dobrze wysuszone (najlepiej takie z otwartej wcześniej w domu paczki) zmiel na  średnio drobną mąkę. Następnie połącz z ksylitolem zmielonym na puder i kurkumą.
W moim przypadku muszę napisać tak: „następnie spróbuj ubić białka na pianę”. Tak, nie inaczej. Jakoś się z pianą nie lubimy. Zatem do ubitej piany (Tobie na pewno się uda) dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem, wysmarowanej dowolnym tłuszczem (kokosowy będzie jak znalazł) i obłóż owocami (maliny pasują tu obłędnie!). Piecz w temperaturze 170 stopni (termoobieg) ok 0,5 godziny (do bardzo bardzo delikatnego zrumienienia na boczkach).
Założenie jest takie, że mamy oto w ten sposób piękny kokosowy biszkopt, jednak mnie NIGDY żaden biszkopt nie wyszedł na tyle bym była biszkoptowo ukontentowana 😉 , nawet w czasach cukru, mąk białych pszennych i zera świadomości na temat odżywiania. Zatem wybaczam sobie i polecam Ci to świetne ciasto. Albowiem jeśli biszkopt Ci nie wyrośnie, otrzymasz pyszne ciasto kokosowe z owocami.
Smacznego!
😀

Uściski!
Matka Smakoterapia

11 thoughts on “CIASTO BEZ MĄKI Z MALINAMI dla jajożercy”

  1. Chyba mi nie wyszło bo smakowało jak omlet z malinami :/ Czy białka należy ubić razem z żółtkiem i potem dodać pozostałe składniki? A może zbyt długo piekłam? (170 stopni, termoobieg, 30 min)

    1. Cześć Magdo,
      w tym przepisie – nie. Zwróć uwagę, że nie ma pośród składników tłuszczu. Wiórki są tłuste, mąka – nie.
      Uściski!

  2. Biszkopt wyszedł naprawdę dobrze, chociaż 170 z termoobiegiem to trochę za duża temperatura, bo szybko się zrumienił, a w jednym miejscu nie dopiekł. Ale jestem naprawdę zaskoczona rezultatem! I zutylizowałam maliny:-)

  3. Mam straszną ochotę zrobić to ciasto, ale też się zastanawiam co z tymi żółtkami?
    Pani Iwona czy mogę poprosić o podpowiedź?
    Dziękuje i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.