Gotowanie!
Gotowanie dla dzieci?
gotowanie z dziećmi?
To dopiero wyzwanie!
Dzieci są niezależne, odważne i nieskrępowane w wyrażaniu opinii
na temat naszych kulinarnych wysiłków. Przekonałam się o tym niejednokrotnie gotując dla własnej pociechy, gotując na warsztatach z dziećmi a także na planie programu Ugotuj mi mamo… Przekonujecie się o tym także Wy we własnych domach, czego dowodem są Wasze maile.
Ile razy słowa uznania dodają skrzydeł, tyleż razy mina z brakiem aprobaty potrafi sprawić, że dorosłe ręce opadają do ziemi.
A jeśli jeszcze stosujesz dietę eliminacyjną z powodów zdrowotnych lub z powodu przekonań,
jeśli nie jest Ci po drodze z masową produkcją żywności to wyzwania większe.
Jaki „Egzemplarz Małoletniego” masz w domu? 😉
Czy kiedy uczestniczy w domowej „produkcji” zjada potrawy chętniej?
A może musisz nieustająco bawić się w przemytnika nie zdradzając co takiego zawierają „pulpeciki” albo słodkie pralinki?
W zalewie reklam fast foodów i słodkich śmieci,
wątpliwości co do jakości potraw serwowanych w przedszkolach, szkołach,
pod ostrzałem wzroku sąsiadki i teściowej,
mamy wciąż wiele wątpliwości i nierzadko czujemy się samotni na tej drodze jako rodzice…
Dlatego powstał pomysł na cykliczne wsparcie pośród takich jak my.
Rodziców poszukujących inspiracji do prawdziwego ODŻYWIANIA swoich dzieci.
Karmienia ich ze smakiem, radością i bez wątpliwości,
że dzieje im się krzywda bez białego cukru w atrakcyjnym papierku na sklepowej półce.
Ta akcja to odpowiedź na Wasze maile,
na trudności z jakimi spotykacie się w swoim środowisku,
na pełne niezrozumienia argumenty, że „odbieracie dziecku dzieciństwo” pozbawiając je możliwości zjedzenia w jednej z sieci fast foodowych w naszym pięknym kraju.
Mam nadzieję, że spotykając się cyklicznie poczujemy, że jesteśmy naprawdę dobrymi rodzicami z takimi wyborami jakich dokonaliśmy, albo dokonało za nas życie podarowując nam nasze Skarby z różnymi wyzwaniami, od alergii i nietolerancji po różne dietozależne przypadłości (choć w sumie każdy nasz stan zdrowia lub jego braku jest w pewnym sensie dietozależny).
Mamy za sobą dwa spotkania rodzinne i były one niezwykle owocne!
Mieliśmy zaskakujące sukcesy i wiele radości,
np kiedy Młodzian bardzo nieletni skonsumował zupę dyniową, której dotąd nienawidził,
ale też i wiele wspólnych doświadczeń, pytań z odpowiedziami i bez,
wiele prawdziwych inspiracji.
Przepraszam, że nie udało się zmieścić wszystkich zainteresowanych!
Miejmy nadzieję ze w ciągu tych najbliższych miesięcy dla każdej zainteresowanej rodziny znajdzie się miejsce.
Do zobaczenia w marcu!
5/6.03.2016
Warsztaty rodzinne – Sante |
Jesienne warsztaty w Wolnej Przestrzeni |
5 lub 6.03 Warszawa!
Tym razem kontynuujemy wątek profilaktyki zdrowia!
Ilość maili od osób, które się rozchorowują albo mają chore dzieci, jest jak co roku jesienią, zimą, wiosną, zatrważająca… To dla mnie dowód na to, że wciąż za mało wiemy o prawdziwej profilaktyce, której niezbędnym elementem powinna być zawartość naszego codziennego talerza. Dlatego kontynuujemy cykl KAMERALNYCH WARSZTATÓW RODZINNYCH, na które będzie można przyjść z dziećmi (UWAGA, PODSIADANIE DZIECKA NIE JEST OBOWIĄZKOWE :D), zainspirować się i zmotywować do zmian wspólnie oraz upichcić coś z razem z naturalnych składników. Dzięki wspólnemu poznawaniu smaków często dzieją się cuda!
Rozpoczniemy krótką prelekcją motywującą do zmian przyzwyczajeń kulinarnych dzięki którym mamy szansę na wzmacnianie własnego organizmu, przyjrzymy się aktualnym, często wykluczającym się „trendom” w podejściu do żywienia, wymienimy własnymi doświadczeniami a w tym czasie dzieci będą mogły spędzić czas eksplorując przestrzenie Wolnej szkoły lub na szaleństwach w Małpim Gaju” na terenie szkoły.
A potem czeka nas wspólne krojenie, mielenie, lepienie, pichcenie podczas którego nasze dzieci będą miały nasze własne kulinarne zadania. A na finał: wspólne degustowanie wszystkich naszych smakołyków. Wszystko to w domowej, przyjaznej „Wolnej Przestrzeni” w ktorej na co dzień funkcjonuje Wolna Szkoła pełna „naprawdę wolnych dzieci”.
Gotujemy na bazie naturalnych składników. Bez chemii, bez przetworzonych produktów, bez cukru, bez nabiału, bez glutenu.
Gotowi?
😀
Sobota
godz.10-14.30
ZUPA – POMIDOROWA MATKI PRZEMYTNICZKI
w składzie kasza jaglana, warzywa dostępne przez cały rok i skarby lata w słoiku
LUBICIE PLACKI ZIEMNIACZANE?
To jest szansa ze posmakują Wam przemytnicze placki z kapustą! I z cieciorką. I warzywami dostępnymi przez cały rok. Podane Próbujemy? 😀
KISIMY KAPUSTĘ!
Nie zapomnij wziąć ze sobą litrowego słoja!
Będzie się działo…
I słodzimy… NATURALNIE BEZ CUKRU!
Czyli:
WSZYSCY LUBIĄ NALEŚNIKI!
zawijamy rulony nadziewając je złocistym musem jabłkowym i polewając domową czekoladą
SŁODKIE CZEKOLADOWE TRUFLE Z TAJEMNICZEGO SKŁADNIKA (ciiiii, nie mówcie dzieciom że z fasoli 😉 ) czyli naturalne i pożywne słodycze bez cukru
CIACHA JAGLANE KOKOSANKI
Rodzice siedzą, dzieci lepią. Pasuje? 😉
GORRRĄCE MLEKO ROŚLINNE LUB KAKAO – wedle życzenia szanownych osobistości.
🙂
*Weźcie ze sobą:
uśmiech i dobry humor :)))))
nóż (niezły zestaw początkowy (hihihihi!)
fartuszek ;), SŁOIK LITROWY NA KAPUSTĘ, pojemniczek/słoiczek jeśli zechcesz zabrać coś smacznego ze sobą, stopkę lub inne urządzenie miksujące (np thermomix).
*adres
ul. Kolumbijska 26B, Wisłostrada, 01-977 Warszawa (gościć nas będzie – Wolna Przestrzeń)
*koszt 195zł za osobę dorosłą (dzieci starsze – nastolatki, płacą jak dorośli)
Dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym – opłata: 55zł
(uwaga: limit dzieci w grupie)
*Ilość uczestników ograniczona: ok 12-14 osób (o kolejności zdecyduje zgłoszenie oraz mailowe potwierdzenie wpłaty)
* możliwe korekcje menu (w zależności od dostępności lokalnych produktów)
*UWAGA – TYLKO jedna grupa dziennie!
Nastawcie siebie i własne pociechy na działania w podgrupach, poznawanie ziół, przypraw, ciekawych składników, na wąchanie, dotykanie, smakowanie, obieranie, krojenie, lepienie, miksowanie, gotowanie i wspólne konsumowanie!
Do zobaczenia!
Uściski!
Matka Smako
🙂
A kiedy Wrocław?:(