Miało ich nie być, ale na Waszą prośbę wędrują na bloga.
Warzywne placuszki, mimo iż nieszczególnie „wyględne” 😉 naprawdę mnie uwiodły. Zestawienie dostępnych sezonowo, acz niezbyt, wodnistych warzyw ze znakomitą mąką z ciecierzycy tworzy smakowy komplet jakiemu nie mogę się oprzeć…
Zapraszam.
🙂
Na zdjęciu „dzieło” Szanownych Uczestników warsztatów Smakoterapii w Miele. 🙂
Składniki (na 18-20 placków):
kalarepka – 200g
marchew – 200g
cukinia (młoda ze skórką) – 200g
cebula (1/2 sporej sztuki) – ok 100g
len złocisty 2 łyżki – świeżo zmiksowany
mąka z ciecierzycy (5 kopiastych łyżek) – ok 100g lub wedle potrzeby (jeśli warzywa bardziej wodniste – dodaj jeszcze trochę mąki)

.

sól – do smaku (kilka szczypt)
zioła dowolne – świeże (u nas majeranek, lubczyk, oregano)
kozieradka/kurkuma/czosnek – opcjonalnie – do smaku
tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy lub masło klarowane)
Wykonanie:
Marchew, kalarepkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię młodą użyj ze skórką zetrzyj i dodaj do pozostałych warzyw. Cebulę pokrój drobno, len zmiksuj na mąkę. Połącz warzywa z lnem i solą i zagnieć by połączyć je w wilgotną, dość zwartą masę. Dodaj mąkę z ciecierzycy, przyprawy i zioła i wymieszaj.
Smaż na rumiano na wybranym tłuszczu (placki są dość cienkie, ok 1/2 cm, o średnicy ok 8-9cm)
Podawaj z dowolnym sosem lub saute.
Są wyśmienite!
Smacznego!
Ciao!
🙂

One thought on “WYTRAWNE PLACKI nie tylko Z KALAREPKĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.