Dziś zapraszam na smakowite ciasto, bez mąki i cukru, z dodatkiem jaj.
Kluczowy składnik – buraki, sprawdza się idealnie w słodkim cieście.
Koniecznie wypróbujcie, jeśli lubicie ciężkie czekoladowe brownie.
Gotowi?
Składniki:
buraki 500g (upieczone w skórce)
masło klarowane 100g
syrop daktylowy 150g
orzechy laskowe 100g
migdały 100g
jajka 3 szt
kakao 3 łyżki
karob 1 łyżka
POLEWA
200g kremu kokosowego
karob i kakao w dowolnych proporcjach 2-3 łyzki
ksylitol zmielony na puder – do smaku
Dodatki – do posypania:
wiśnie z kompotu
płatki migdałowe
Wykonanie:
Ostudzone buraki obierz ze skórki, pokrój  i zmiksuj. Masło sklaruj, dodaj doń karob i zmielone daktyle. Orzechy i migdały zmiel na „grubą” makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dołóż żółtka, natomiast białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz częsci suche – orzechy z karobowym masłem i wymieszaj. Delikatnie połącz z białkami i wylej na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piecz około 45 minut. Ciacho ma być „mokre” ze spieczonymi brzegami.
Krój dopiero po wystygnięciu.
Możesz podać z polewą z mleka kokosowego lub z czekoladą. 🙂
Krem kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj karob i ksylitol i natychmiast polej ciasto. Ułóż na wierzchu owoce np wiśnie z kompotu, posyp całość płatkami migdałów.
Miejcie się dobrze w te Święta, odpoczywajcie, bawcie się, módlcie, 
słowem róbta co chceta i bądźta szczęśliwe. 
Alleluja!
Uściski!
Matka Smakoterapia
<3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.