Niby nic a jednak…
Czasem naszą młodą „młodzież” trudno namówić do zjedzenia miski ciepłej zupy na bazie prostych polskich jarzyn. Czasem kolor bywa bardzo kuszący!
Czasem…, zwłaszcza ze smak naprawdę niezły.
Komu komu?
🙂
Fioletowy rosołek do usług!
Składniki:
fioletowe marchewki – 3 szt
korzenie pietruszki – 2 szt
seler – niewielki – 1/2 szt.
czosnek – 1 ząbek
por – 1 szt
ziele angielskie – kilka sztuk
liść laurowy – kilka sztuk
kozieradka – szczypta
lubczyk (świeży – kilka łodyżek lub suszony – łyżeczka)
masło klarowane lub inny tłuszcz – 2 łyżki
sól/pieprz do smaku
śliwki suszone – 2 szt.
daktyle – 2 szt.
2-3 litry wody
Wykonanie:
Warzywa przygotuj i pokrój na części takiej wielkości, jakie lubisz w zupie.
Por i czosnek podduś z przyprawami na tłuszczu, następnie podlej wodą, dołóż resztę składników, prócz soli. Gotuj ok 1 godziny. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z wkładką, np z kaszy jaglanej.
Smacznego!
🙂
Ciao!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.