„Mamo! Są pyszne! Po prostu exsclusive!”
Ostatnio w ustach Małoletniego jest to najwyższa kulinarna nota
 i nie ukrywam, przyznawana dosyć rzadko. 😉
Co cóż, wymagania rosną wraz z dziećmi…
W każdym razie znowu się udało. 😀
Ciasteczka z jednego składnika osłodzone miodem lub syropem klonowym.
Prościzna!
Kruche, twarde lub półtwarde, w zależnosci od czasu pieczenia, chrupiące, podobne w smaku do maślanych ciastek na mące pszennej (choć mniej puszyste), z migdałową nutą „na końcu smaku”.
Całkiem niezłe!
Następnym razem dodam do niektórych trochę wanilii albo skórki cytrynowej żeby urozmaicić smak.
Kto chętny?
🙂

Składniki (ok 30szt niedużych ciasteczek):

migdaly blanszowane (300g)
miód/syrop klonowy (do smaku, u mnie 4 łyżki)

Przed upieczeniem

Po upieczeniu 🙂

Wykonanie:
Migdały zmiel na masę (a la marcepan) w dowolnym urzadzeniu (wysokoobrotowe miksery, wyciskarki ślimakowe, maszynki do mięsa), dodaj miód lub syrop i zagnieć ciasto (spróbuj czy jest wystarczająco słodkie wg Ciebie). 
Połóż na folii do pieczenia i wałkuj przykryte drugą folią lub odczekaj chwilę az ciasto „odpocznie” chwilę (będzie wówczas bardziej spoiste i tłuste) na wybraną grubość (cieńsze są twarde po upieczeniu – 2-3mm, grubsze – 4-5mm mają szansę być bardziej miękkie). Wykrawaj dowolne kształty i ewentualnie ozdabiaj odciskując wzory. Nie przejmuj się jeśli ciasto się przerwie, rozpada, bo bardzo łatwo je skleić albo rozwałkować na nowo. 🙂
Piecz ciasteczka na papierze do pieczenia ok 12 -20 minut w temperaturze 140 stopni (termoobieg).
Wyjmij ciasteczka zanim się zrumienią.
Podawaj po ostygnięciu.
Gotowe!

Smacznego!

Ciao!
🙂

4 thoughts on “CIASTECZKA NAJPROSTSZE – MIGDAŁY + MIÓD”

  1. Pani Iwono!

    To mój pierwszy przepis z bloga i jestem zachwycona! Prosto, szybko i pysznie (a jestem amatorem wśród amatorów kwestii kulinarnych) <3
    Trafiłam tu bo poza alergiami, które dotyczą Pani synka znalazła się u mnie ostra nietolerancja drożdży, co jak się by wydawało zamyka mi wiele kulinarnych drzwi ALE (co potwierdza Pani blog) tylko po to by móc otworzyć następne!

    DZIĘKUJĘ.

  2. Witam Iwonko mam pilne pytanie czy kupujesz migdały blanszowane, jak tak to które polecasz? Czy sama namaczasz a potem dodajesz?, jestem świeżynką na blogu ale serce do tego mam duże i zapał duży, startujemy z dieta bez glutenu, nabiału, cukru…:)))
    Pozdrawiam gorąco

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.