Po makaronie z surowego buraka już nic nas nie zdziwi. 😉
A Was?
😀
A taka drobna zamiana ról… zamiast kaszy z sosem, sos z kaszy? 😉
Przedstawiamy Wam dziś naszą poczciwa marchew, która za pomocą obrotowej tarki (KLIK!) zamienia się w urokliwe spagetti, a następnie, z dodatkiem domowego, genialnego pesto z suszonych pomidorów i oliwek, w arcysmakowite danie z cudownym aromatem bazylii i czosnku.
No i kasza.
Gotowi?
🙂
Makaron z marchwi:
Składniki:
marchew (ok 2 średnie szt. na osobę)
tapenada/pesto z suszonych pomidorów z oliwkami
Wykonanie:
Za pomocą tarki obrotowej przemień marchew w miskę spagetti. Podawaj surową, wymieszaną z tapenadą (przepis poniżej) w ilości takiej jaka Ci odpowiada, lub podgrzej marchew z tapenadą na patelni podlewając niewielką ilością wody (na zdjęciu potrawa na ciepło). Podawaj z bazylią.
Pesto a la tapenada (KLIK):
Składniki:
oliwki zielone bez pestek (najlepiej eko, solone) – 2 duże garści
pomidory suszone w oliwie z oliwek – garść + oliwa z pomidorów (kilka łyżek)
migdały (nieobowiązkowo) – garść
świeża bazylia – kilka gałązek
czosnek – 1 ząbek (lub do smaku)
syrop klonowy lub miód – 1 łyżeczka
w wersji badziej sycącej dodaj jeszcze 1/2 – 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki (prócz kaszy) w dowolnym urzadzeniu miksującym. Dodaj kaszę ugotowaną na sypko, wymieszaj i gotowe…
Najkrótszy przepis świata!
I znakomity!
Smacznego!
ps. Jeśli masz taką ochotę, możesz nieco zmienić konsystencję sosu miksując również kaszę z pozostałymi składnikami.
🙂
Ciao!